Synthesis of a dimeric cyclodextrin as an artificial enzyme
Bir yapay enzim olarak dimerik siklodekstrin sentezi
- Tez No: 82774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Siklodekstrin, ester hidrolizi, hız artışı, yapay enzimler. VI, Cyclodextrin, ester hydrolysis, rate acceleration, artificial enzymes IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz BİR YAPAY ENZİM OLARAK DİMERİK SİKLODEKSTRİN SENTEZİ Taştan, Pınar Yüksek Lisans. Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin Umut Akkaya Temmuz 1 999, 99 sayfa Supramoleküler kataliz sistemleri doğal enzim mekanizmalarına olan benzerlikleriyle son yıllarda önem kazanmıştır. Bilinen birçok organik supramolekül arasında siklodekstrinler, enzim reaksiyon mekanizmalarını çalışırken kullanılan önemli yapı taşlarındandır. Bu çalışmada, bir (3-siklodekstrin çifti sentezlenmiştir. Sentezlenen bu 0-siklodekstrin çifti tris(2-aminoetil)amin (tren) molekülü ile birbirlerine birincil yüzlerinden bağlanmıştır. Bu yapay enzimin karakterizasyonu 1H, 13C NMR ve kütle analiziyle desteklenmiştir. Son olarak enzim modelinin katalitik aktivitesi ayrıntılı olarak çalışılmış ve ester hidrolizini fizyolojik pH değerlerinde ve sulu çözeltilerde hızlandırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF A DIMERIC CYCLODEXTRIN AS AN ARTIFICIAL ENZYME Taştan, Pınar M. S. Department of Biochemistry SupervisonAssoc. Prof. Dr. Engin Umut Akkaya July 1999, 99 pages Supramolecular catalytic systems have gained importance due to their mechanistic behaviour resembling those of natural enzymes. Among many organic supramolecules, cyclodextrins are very important in studying enzymatic reaction mechanisms. In this study, we describe the msynthesis of a p-cyclodextrin dimer. This compound contains a tris(2- aminoethyl)amine (tren) bridge that links the primary faces of two cyclodextrin units. A complete 1H and 13C NMR and mass spectrum analysis was also performed. Finally the catalytic activity of the enzyme model was studied in detail and it was shown that our enzyme model can facilitate the ester hydrolysis of the model compound bis-p- nitrophenolcarbonate in the physiological pH range and aqueous solutions.