Çapraz medyadan transmedyaya değişen sinematik anlatı: Arcane dizisi örneği
Cinematic narrative shifting from cross-media to transmedia: An arcane series example
- Tez No: 827810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KÖPRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, Çapraz medya, Transmedya, Arcane, Narrative, Crossmedia, Transmedia, Arcane
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sinema, dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte büyük bir dönüşüm yaşamış ve çeşitli medya platformları arasında çapraz medya ve transmedya anlatılarıyla yeni bir evreye adım atmıştır. Bu dönüşüm, sinemanın yaratıcılık potansiyelini genişletmiş, görsel efektlerin sınırsız imkanlar sunmasını sağlamış ve içeriklerin daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşmasını kolaylaştırmıştır. Dijital çağın sunduğu imkanlarla birlikte, sinema deneyimi evrensel ve etkileşimli hale gelmiş, izleyicilerin aktif katılımını sağlayan transmedya anlatıları ortaya çıkmıştır. Bu anlatılar, farklı medya formatları arasında geçiş yaparak hikâyenin derinleşmesini ve izleyicilerin daha etkin bir şekilde hikâyeye dahil olmasını sağlamaktadır. Örneğin, bir sinema filmi aynı zamanda televizyon dizisi, çizgi roman veya video oyunu gibi farklı platformlarda da yayınlanabilmektedir. Bu dönüşüm, sinema endüstrisinde büyük bir büyümeye ve yaratıcılık potansiyelinin artmasına yol açmıştır. Arcane (2021) isimli dizinin transmedyatik anlatıya uygunluğunu ve Henry Jenkins'in transmedyatik anlatıyı oluşturan 7 temel ilke olarak sıraladığı yayılabilirlik/derinleştirilebilirlik, devamlılık/tutarlılık ve çeşitlenme, kuşatılmışlık ve kurgusal dünyadan gündelik hayatın içine çekme, dünya inşa etme, dizisellik, öznellik ve performans ilkelerinin örneklem olarak seçilen anlatıya nasıl uygulandığını analiz etmek, sinema endüstrisinde yeni yaklaşımlara ilham verme amacıyla yapılan bir araştırmanın odak noktasını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinema has undergone a major transformation with the development of digital technologies and has entered a new phase with cross-media and transmedia narratives across various media platforms. This transformation has expanded the creative potential of cinema, enabled visual effects to offer unlimited possibilities, and facilitated content to reach a wider audience. With the opportunities offered by the digital age, the cinematic experience has become universal and interactive, and transmedia narratives have emerged that enable the active participation of audiences. These narratives move between different media formats, deepening the story and enabling the audience to be more actively involved in the story. For example, a feature film can also be released on different platforms such as a television series, comic book or video game. This transformation has led to massive growth and increased creative potential in the film industry. The focus of this research is to analyze the suitability of Arcane (2021) for transmedia narrative and how Henry Jenkins' 7 basic principles of transmedia narrative- extensibility/deepening, continuity/coherence and diversification, encirclement and immersion from the fictional world into everyday life, world-building, serialism, subjectivity and performance - are applied to the narrative chosen as a sample, and to inspire new approaches in the cinema industry.