Uquefaction analysis: Stochastic parameter modelling
Sıvılaşma analizi: Stokastik parametre modellemesi
- Tez No: 82800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERİN URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma Potansiyeli, Stokastik Modelleme, Otokorelasyon Fonksiyonu, Spektral Yoğunluk Fonksiyonu iv, Liquefaction Potential, Stochastic Modelling, Autocorrelation Function, Spectral Density Function m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz SIVILAŞMA ANALİZİ: STOKASTİK PARAMETRE MODELLEMESİ Türkmen, Haydar Kürşat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Derin Ural Eylül 1999, 94 sayfa Zeminin sıvılaşma potansiyeli sismik, zemin ve de çevresel faktörlerle belirlenir. Fakat, bu faktörlerin tümünde bir belirsizlik vardır ve bu belirsizliği deterministik yaklaşımlar kullanarak ortaya koymak kolay değildir.Burada zeminin stokastik olarak modellenmesi en gerçekçi yaklaşım olabilir. Bu çalışmada, zemini stokastik olarak modelleyebilmek için bir metod anlatılmış ve belirli bir arazi için iki boyutlu otokorelasyon fonksiyonu ve spektral yoğunluk fonksiyonu elde edilmiştir. Literatürede sıvılaşma tahmini için önerilen farklı metodlar vardır. Bu çalışmada Seed Metodu, Eurocode Metodu ve Japon Metodu olmak üzere üç metod kullanılmıştır.Değişik malzeme ve deprem dalgaları için iki boyutlu sıvılaşma analizleri yapılmıştır. Bu analizlerin sonuçlan sunulmuş ve biribirleriyle karşı- laştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIQUEFACTION ANALYSIS: STOCHASTIC PARAMETER MODELLING Türkmen, Haydar Kürşat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Derin Ural September 1999, 94 pages Liquefaction potential of a soil deposit is determined by seismic, soil and environmental factors. But, there is uncertainty in all of these factors and these uncertainties cannot be easily determined using deterministic approaches. Stochastic modelling of the soil is the most realistic approach. In this study a method to model the soil stochastically, is introduced and the two-dimensional autocorrelation functions and the spectral density functions of a specific site are determined. There are different methods to predict liquefaction in literature. In this study three methods, the Seed's Method, the Eurocode Method and the Japanese Method are used. Two-dimensional liquefaction analyses are performed for different material properties and earthquake waves. The results of each analysis are presented and they are compared.