Use of a new polymer based film for modified atmosphere packaging of fruit and vegetables
Polimer bazlı yeni bir filimin meyve ve sebzelerin modifiye atmosfer ile paketlenmesinde kullanımı
  1. Tez No: 82799
  2. Yazar: TUBA TÜRKERİ (BABACAN)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV BAYINDIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye atmosfer paketleme, ıspanak, çilek, havuç. VI, Modified atmosphere packaging, Spinach, Strawberry, Carrot. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
öz POLİMER BAZLI YENİ BİR FİLİMİN MEYVA VE SEBZELERİN MODIFİYE ATMOSFER İLE PAKETLENMESİNDE KULLANIMI TÜRKERİ (BABACAN), Tuba Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Alev BAYINDIRLI Nisan 1999, 63 sayfa Bu araştırmada, pasif ambalajlama tekniği kullanılarak, iki farklı polimer esaslı filimin ıspanak, çilek ve havuç paketlerinde arzu edilen modifiye atmosferi sağlamasına yönelik bir çalışma yapıldı ve paketlemenin bu ürünlerin kalite kriterleri üzerine olan etkisi değerlendirildi. Kıyaslama yapabilmek amacıyla, seçilmiş meyva ve sebzeler, zeolit içerikli polimerik bir filim olan ever-fresh (FH) filimi ile ve de gıda sanayinde kullanımı yaygın olan düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) filimi ile paketlenmiştir. Paketlenmiş örnekler görünümleri bozulana kadar 4 ve 25°C'de depolanmıştır. Örneklerin depolama süresi boyunca kalitelerindeki değişimi incelemek için, titre edilebilir asitlik, pH, renk, ağırlık kaybı, toplam katı madde, çözünür kuru madde, sertlik, askorbik asit miktarı ve solunum hızı analizleri yapılmıştır.4°C depolama sıcaklığında, FH filim paketlerindeki C02 derişimi sırasıyla ıspanak, çilek ve havuç için yaklaşık % 8, 7 ve 2' de dengelenmiştir. Buna karşılık gelen paketler içerisindeki 02 derişimi ise % 6, 12 ve 10 olmuştur. LDPE filim paketleri içerisinde elde edilen C02 derişim değerleri de bunlara yalandır. FH filim ile pasif modifiye atmosfer paketleme ıspanak ve havuçların raf ömürlerini yaklaşık 7 kat, çileklerin raf ömrünüde 3 kat artmıştır. Ancak depolama süresince, LDPE filim ile karşılaştırıldığında FH filim ile paketleme seçilen meyva ve sebze örneklerinin kalite parametlerindeki değişim ve paket içindeki C02 derişimi açısından genel olarak belirgin bir farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF A NEW POLYMER BASED FILM FOR MODIFIED ATMOSPHERE PACKAGING OF FRUITS AND VEGETABLES TÜRKERİ (BABACAN), Tuba M.Sc. Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alev BAYINDIRLI April 1999, 63 pages In this research, the usage of two different polymeric films to provide modified atmosphere within the packages of spinach, strawberry and carrot was studied by passive packaging technique and the effects of packaging on quality attributes of selected produce were evaluated. For comparison, selected fruit and vegetables were packaged with ever-fresh (FH) film that is a polymeric film containing zeolite and low density polyethylene (LDPE) film that is the most widely used packaging material in food industry. The packaged commodities were stored at 4 and 25°C until they became unacceptable with respect to appearance. Samples were analyzed for titratable acidity, pH, color, weight loss, total solids, soluble solids, firmness, ascorbic acid and respiration rate to examine the changes in quality parameters. IllDuring storage at 4°C, C02 concentration within the FH film package atmosphere equilibrated to approximately 8, 7 and 2 % for spinach, strawberry and carrot, respectively. Nearly the same C02 concentrations were obtained for LDPE packages. The corresponding 02 concentrations in the FH film packages were 6, 12, and 10% for spinach, strawberry and carrot, respectively. Passive modified atmosphere packaging with FH film provided approximately seven-fold increase in shelf lives of spinach and carrots and also three-fold increase in the shelf lives of strawberries. When compared with LDPE film, the use of FH film for MAP storage of the selected commodities generally caused to neither a meaningful difference in the quality parameters of the produce nor to an increase in C02 concentration in the package atmosphere.