Kararchi: some steps in expiencing Karachi
- Tez No: 82801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OGÜN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Karaçi, Sömürgecilik, Şiddet, Karaçi'yi Deneyimleme. iv, Karachi, Colonialism, Violence, Experiencing Karachi. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Oz KARACI: KARACİ KENTİ'Nİ DENEYİMLEME YOLUNDA BİR ADIM Ubaid, Fariha Amjad Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz IŞIK Temmuz 1999, 184 sayfa Karaçi, Pakistan'ın ticari başkenti ve en büyük kentidir. Karaçi kentini örnek olarak ele alan bu çalışma, kentin nasıl evrimleştiğini ve deneyimlerimizin bir parçası haline nasıl geldiğini araştırmaktadır. Çalışma, Karaçi'de şiddet ve kentin diğer problemlerini derleyen mevcut medya imgeleriyle, sınırlı kentsel tartışmalar içeren yazılarla ve çoğunda adından bahsedilmemiş olan kent teorileriyle devam etmektedir. Bu başlangıç noktalarının herbiri içinde mevcut olan eksikliklerin farkına vararak, Karaçi'yi yeniden yazmayı önermekteyiz. Kentin büyüme evrelerine ve yapılanma sürecine ilişkin olarak bazı kavram ve imgeler seçilmiştir. Bunlar; konum, isim, harita, sömürgeleşme, zaman, göç, şiddet ve romantize etme çabalarını içermektedir. Her bölümde ayrıca irdelenmiş olan bu kavram ve imgelerin her biri, kentin temel öğeleri arasında yer almakta ve aynı zamanda, kent tarihinin etkileri kent üzerinde bugün bile sürmekte olan aşama ve süreçlerini göstermektedir. Her bir eleman ve fenomen Karaçi üzerine yapılmış çalışmalar ve basılı malzemeler kulanılarak araştırılmıştır. Bu kaynaklardan derlenen bilgiler, genelde tüm kentleri, özelde ise Karaçi kentini anlamaya yönelik bir yöntem geliştirmek amacıyla yeniden ele alınmıştır. Sonuçta ortaya çıkan ürünler ise Konumlandırılmış Karaçi, Zamansallaştırılmış Karaçi, Göçmen Karaçi, Karaçi'de Şiddet ve Romantik Karaçi olarak sunulmuştur. Çalışmanın sonuç kısmı, önceki bölümlerdeki yazımda örtük kalmış bir dizi deneyimi ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract KARACHI: SOME STEPS IN EXPERIENCING KARACHI Ubaid, Fariha Amjad M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz IŞIK July 1999, 184 pages Karachi is the commercial capital and largest city of Pakistan. This thesis attempts to take this city as a case study and explore how it evolved in time and became a part of our experience. The study proceeds from existing media images of the city that document the violence and other urban problems in Karachi, the writings on the city that attend to specific issues of the city and general 'urban theory' from where Karachi remains significantly absent. Attending to the gaps evident in these, we propose to re write Karachi. Some images and concepts from the city's making and growth are selected and dealt in separate sections. They include location, name, map, colonization, time, migration, violence and romanticization. Each is a feature of the city but also an act undergone on the city at some stage of its history, the effects of which are carried on to the present day. Each element and phenomenon is researched by using existing studies and published material on the city. Facts assembled from here are re-written to reveal a method for knowing Karachi in particular and aid general understanding of cities, urban theory, metropolitan living and colonialism. The resultant is put forth as Located Karachi, Named Karachi, Mapped Karachi, Colonized Karachi, Violent Karachi and Romantic Karachi. The study concludes with gathering of few experiences that had otherwise remained implicit in the writing of this study.