Assessment of different hazards and vulnerabilities with sparse data in coastal city of Karachi, Pakistan
Kıyı metropolitan şehri Karachi'nin CBS tabanlıçok kriterli karar analizi ile hasar görebilirlik değerlendirmesi
- Tez No: 634580
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEVDET YALCİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Afetler, Hasar Görebilirlik, Çok Kriterli Karar Analizi, Karaçi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Taşkın, Multi Hazards, Vulnerability Assessment, Multi Criteria Decision Analysis, Karachi, Analytical Hierarchy Process, Flood
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Pakistan'ın finans başkenti Karachi aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehri özelliğini korumaktadır. Bir balıkçı köyü iken İngiliz yönetimi zamanında önemli bir liman şehri haline gelmiştir. Şehrin hemen hemen tüm büyük altyapı, kilit tesisler, gecekondu mahalleleri ve konut alanları kıyıyda ya da kıyıya yakın alanlarda bulunmaktadır. Şehrin yakın zamana kadar büyük bir felaket riski taşıdığı bilinmemekteydi. Şehirde yaşayan yaklaşık yirmi milyon insanın her zamankinden daha fazla afet tehlikesine maruz olduğu ortaya çıkmıştır. Bazı kıyı faylarına yakın olmasına rağmen, asıl endişe, Karaçi'nin Makran Dalma Batma zonundaki açık deniz faylarının etkileri altında olmasıdır. Şehir, 1945 depreminde 1.5 m yüksekliğindeki tsunami dalgaları tarafından etkilenmiştir. Bunlara ek olarak Karaçi şehri çoğunlukla muson yağmurlarından dolayı kronik kentsel sel tehlikesi sorununu da yaşamaktadır. Karaçi şehri çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalsa da, şehrin farklı tehlikelere karşı hasar görebilirlik analizi ayrıntılı olarak yapılmamıştır. Bu tez çalışmasında, Karaçi metropolünün kırılganlık analizi, geçmişte kenti etkileyen felaketler (Deprem, tsunami ve sel) ve iklimle ilgili tehlikeler dikkate alınarak, mevcut veriler ışığında, Coğrafik Bilgi Sistemleri (CBS) temelli Çok Kriterli Karar Analizi (MCDA) uygulanmaya çalışılarak gerçekleştirilmiştir. Karaçi şehri için MCDA metodu yardımı ile elde edilen nihai kırılganlık haritalarına göre, yüksek nüfus yoğunluğuna sahip kıyıya yakın Karaçi'nin güneyinde ve batısındaki alanların tsunamiye karşı ciddi tehlike altında olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca deprem hasar görebilirlik haritası, özellikle nüfus yoğunluğu yüksek olan, alüvyon yataklarında bulunan yerleşimlerin çoğunun depreme karşı çok yüksek veya yüksek düzeyde hasar görebilirlik durumunda olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni jeoloji, nüfus yoğunluğu ve hane sayısı parametrelerinin deprem hasar görebilirlik haritalamasında önemli ağırlıklar taşımasıdır. Son olarak, taşkın tehlikesi için elde edilen hasar görebilirlik haritasında Karaçi şehrinin, doğu, orta, batı ve Korangi bölgelerinde (Malir ve Lyari) nehirlerinden taşkınlara karşı yüksek ve çok yüksek hasar görebilirlik düzeyleri olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The coastal city of Karachi is the financial capital of Pakistan while being the most populous in the country. It was originally inhabited as a fishing village, which later became an important port during British rule. Almost all the major infrastructure, key facilities, slums, and housing schemes are located on or near the coast. The city was not known to pose risk of any major disaster until recently. With about twenty million people living in the city, it makes the inhabitants exposed and vulnerable to hazards than ever before. Although the city lies close to some on-shore faults, but the main concern is about off-shore faults in Makran Subduction Zone off the Karachi coast. The city has been hit by a Tsunami during 1945 earthquake with wave height of 1.5 m. Furthermore, the city has chronic problem of urban flooding hazard, mostly due to monsoon rain, which often put city at standstill and cause causalities. Even though the mega city faces risk of several hazards, there has not been any significant research to understand the type or extent of hazards it is likely to face. In this study, vulnerability analysis of Karachi metropolitan is carried out by taking into account the disasters which affected the city in past. It includes both geophysical and climate-related hazards such as earthquake, tsunami, and flooding. Because of scarcity of data, methodology relies heavily on expert knowledge and judgement with selection and weight of hazard indicators are given using Delphi method. Hazard vulnerability assessments are realized by using GIS based multi criteria decision analysis (MCDA). Final vulnerability maps of Karachi obtained from Multi Criteria Decision Anlaysis reveal that the areas at South and West of Karachi near the shore with high population density are at grave danger against tsunami. Earthquake vulnerability map, however, shows that most of the areas, especially ones with high population density, households, and located on alluvial deposits, have either very high or high vulnerability to earthquake. That is because three parameters (geology, population density, and number of households) carry significant weights in earthquake vulnerability mapping. Lastly, flood hazard vulnerability map identifies district east, central, west, and parts of Korangi having high to very high vulnerability to flooding. These are generally the areas, which are often hit with floods by the rivers (Malir and Lyari), apart from being low altitude, and high population density.