Antalya Konyaaltı Bahtılı'da (Kilimci Nejdet Koleksiyonu) tespit edilen yastık dokumaları
Cushion weavings identified in Bahtılı, Konyaaltı, Antalya (Kilimci Nejdet Collection)
- Tez No: 828011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dokuma, Halı, Yastık, Motif, Antalya, Bahtılı, Weaving, Carpet, Cushion, Motif, Antalya, Bahtılı
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türk kültür ve sanatının önemli bir parçası olan dokuma sanatı, tarih boyunca çeşitli dönemlerde farklı teknikler ve sanat eserleriyle zenginleşmiştir. Türklerin dokuma sanatına olan ilgisinin, Orta Asya'da başlayan göçebe yaşam tarzıyla birlikte ortaya çıktığı bilinmektedir. Göçebe yaşam tarzında giysilerini, çadırlarını ve süs eşyalarını üretmek için dokumaya ihtiyaç duyan Türkler, bu becerilerini zamanla geliştirmişlerdir. Türklerin dokuma sanatındaki önemli ürünlerden biri halı dokumacılığı olmakla birlikte, Türk sanatının en değerli eserleri arasında yer almaktadırlar. Türk halıları, karmaşık desenleri, canlı renkleri ve yüksek kalitesiyle tanınmaktadır. Türklerin dokuma sanatı, sadece kilim, halı ve kumaş dokumacılığıyla sınırlı değildir. Çadır ve çanta dokumacılığı, heybe, çuval, yastık, seccade dokumacılığı gibi alanlarda da ustalıkla üretilen ürünler görülmektedir. Günümüzde nadiren de olsa, Türkiye'nin birçok bölgesinde dokuma sanatı canlılığını korumakta ve geleneksel yöntemlerle üretim devam etmektedir. Bu yüksek lisans tezi, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden Antalya'ya gelen yastık halılarının incelenmesine odaklanmaktadır. Araştırma, Antalya Konyaaltı Bahtılı'da Kilimci Nejdet özel koleksiyonundaki yastık halıları ele alarak, bu halıların Denizli/Çal, Kars, Taşpınar, Konya, Niğde, Kırşehir, Antep, Denizli ve Kafkas yörelerine ait özelliklerini analiz etmektedir. Koleksiyonda tespit edilen yastık halıların yörelerine ait bilgiler hem mağaza sahibi hem de koleksiyoner olan kaynak kişi Nejdet AKPINAR tarafından sağlanmıştır. Kaynak kişiden elde edilen bilgiler literatür bilgileri desteklenmiş ve karşılaştırılmıştır. Araştırma, nitel ve nicel yöntemlerin bir kombinasyonunu kullanmaktadır. Nitel yöntemler, halıların desenlerinin, renklerinin ve kompozisyonlarının detaylı bir şekilde incelenmesini içerirken, nicel yöntemler, halıların boyutlarını, kullanılan malzemeleri, dokuma tekniklerini ve dokuma kalitesini analiz etmeyi içermektedir. Bu nitel ve nicel analizler, halıların fiziksel özelliklerini ve değerini daha objektif ve ölçülebilir bir şekilde değerlendirmeyi sağlamaktadır. Bu çalışma, bu değerli kültürel varlıklarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, yastık halılar hakkındaki bilgileri literatüre kazandırmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, araştırma, yastık halıların tarihsel ve kültürel önemini vurgulamakta ve bu alandaki bilimsel literatürü zenginleştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu çalışma, yastık halılarının üretiminde kullanılan tekniklerin ve malzemelerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The art of weaving, an integral component of Turkish culture and art, has been enriched throughout history with various weaving techniques and artistic works across different periods. It is known that the interest of Turks in the art of weaving emerged in conjunction with the nomadic lifestyle that began in Central Asia. In the nomadic lifestyle, Turks needed to weave to produce their clothing, tents, and decorative items, and they have refined these skills over time. One of the significant products in the weaving art of Turks is carpet weaving, which is considered amongst the most valuable works of Turkish art. Turkish carpets are recognized for their intricate patterns, vibrant colors, and high quality. The weaving art of Turks is not limited to kilim, carpet, and fabric weaving. Products such as tents and bags, saddlebags, sacks, and cushion weaving are also masterfully produced. Even though it is somewhat rare today, in many regions of Turkey, the art of weaving continues to thrive with traditional methods still being employed. This master's thesis focuses on the examination of cushion rugs originating from various regions of Turkey. The research undertakes the analysis of cushion rugs in the private collection of Kilimci Nejdet, located in Konyaaltı Bahtılı, Antalya, by examining the characteristics attributed to the regions of Denizli/Çal, Kars, Taşpınar, Konya, Niğde, Kırşehir, Antep, Denizli, and the Caucasus in these rugs. The information regarding the regions of the cushion rugs identified in the collection has been provided by Nejdet AKPINAR, who is both the owner of the store and a collector. The information obtained from the informant has been corroborated and compared with literature data. The research employs a combination of qualitative and quantitative methods. Qualitative methods encompass a detailed examination of the patterns, colors, and compositions of the carpets, while quantitative methods involve analyzing the dimensions, materials used, weaving techniques, and the quality of weaving in the carpets. These qualitative and quantitative analyses facilitate a more objective and measurable assessment of the physical properties and value of the rugs. This study aims to contribute to the literature on cushion rugs in the interest of preserving these valuable cultural assets and transmitting them to future generations. In this context, the research emphasizes the historical and cultural importance of cushion rugs and aims to enrich the scientific literature in this field. Moreover, this study seeks to facilitate a better understanding of the techniques and materials used in the production of cushion rugs.