Les relations Turco-Israéliennes dans la méditerranée orientale (2009-2019): Une étude de cas basée sur l'approche du complexe de sécurité régionale
Doğu Akdeniz'de Türk-İsrail ilişkileri (2009-2019): Bölgesel güvenlik kompleksi yaklaşımına dayalı bir örnek incelemesi
  1. Tez No: 828031
  2. Yazar: MELDA CÖMERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM İSMAİL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İsrail, Doğu Akdeniz, Bölgesel Güvenlik Kompleksi, Dış Politika, Enerji, Güvenlik, İçerik Analizi, Turkey, Israel, Eastern Mediterranean, Regional Security Complex, Foreign Policy, Energy, Security, Content Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve İsrail'in Doğu Akdeniz'deki önemli aktörler olarak, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi perspektifinden ilişkilerini incelemektir. Bu teoriye göre, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz'deki güvenlik değişkeni çerçevesinde işbirliği dinamiklerini ve enerji değişkeni bağlamında çatışmacı dinamikleri ortaya koymuştur. Bu iki ülke arasındaki ilişki, Soğuk Savaş döneminde iki süper gücün rekabeti altında şekillenen dostluk-düşmanlık ilişkisi, 1990 sonrası yeni bölgesel dinamikler ve çağdaş konular çerçevesinde şekillenmiştir. Araştırma sorunsalımızı şu şekilde formüle edebiliriz: Türkiye-İsrail ilişkileri, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi'ne göre Doğu Akdeniz'in kendine özgü bir bölge olarak kazanımlarını nasıl ve hangi şekillerde belirlemektedir? Bu sorundan hareketle ana hipotezimiz şudur: Enerji değişkeni, 2009-2019 yılları arasındaki Türkiye-İsrail ilişkileri açısından çatışmacı bir rol oynamaktadır. Bu noktada ikincil bir hipotez ekleyebiliriz: Güvenlik değişkeni, 2009-2019 yılları arasında Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerde işbirliği rolü oynamaktadır. Bu araştırma ve sorgulama şablonuna dayanarak, çalışmanın ilk bölümü, Wæver ve Buzan'ın Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi tarafından belirlenen değişkenleri ele alınacaktır. Bu bağlamda, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiyi şekillendiren bağımsız değişkenler olan enerji ve güvenlik, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi çerçevesinde sunulacaktır. İkinci bölümde ise enerji ve güvenlik faktörlerinin bu iki ülke arasındaki ilişkiyi nasıl etkilediği incelenecektir. Bu analiz, Soğuk Savaş dönemi, Soğuk Savaş sonrası dönem ve 2002'den itibaren AKP dönemi gibi dönemlerdeki iki ülke arasındaki olaylar çerçevesinde yapılacaktır. Son olarak, üçüncü bölümde, çalışmanın literatür taraması ve içerik analizi temelindeki metodolojisi incelenecektir. Uluslararası İlişkiler alanında bu yöntemlerin kullanımı ele alınacaktır. Ayrıca, Hürriyet Daily News ve The Jerusalem Post'tan toplanan veriler, enerji ve güvenlik değişkenleri çerçevesinde, Maxqda programı kullanılarak incelenecektir. Bu analiz, bu iki faktörün, kimlik gibi diğer değişkenlere göre, ikili ilişkide ne kadar merkezi bir rol oynadığını anlamak amacıyla yapılmaktadır...
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relations between Turkey and Israel, two significant actors in the Eastern Mediterranean, through the lens of the Theory of Regional Security Complex. Within this theoretical framework, the dynamics of cooperation and conflict between Turkey and Israel will be explored in the context of the security and energy variables in the region. The research problem is formulated as follows: How do Turkish-Israeli relations shape the dynamics of the Eastern Mediterranean as a distinct region, according to the Theory of Regional Security Complex? Based on this problem, the main hypothesis is that the energy variable has conflicting implications for the relations between Turkey and Israel in the Eastern Mediterranean between 2009 and 2019. Additionally, a secondary hypothesis suggests that the security variable fosters cooperation between the two countries during the same period. To address this research framework, the first part of the study will discuss the variables identified by the Regional Security Complex Theory developed by Wæver and Buzan. In this regard, the independent variables, energy and security, will be presented within the framework of the Regional Security Complex, shaping the relationship between Turkey and Israel the dependent variable of this study. The second part will examine how the energy and security factors have influenced the relations between these two countries in the Eastern Mediterranean. This analysis will encompass the foreign policies of the Cold War era, the post-Cold War period, and the AKP era starting in 2002. Finally, the third part will delve into the methodology employed in this study, including a literature review and content analysis. The utilization of these methods in the field of International Relations will be discussed. Furthermore, the collected data from the Hürriyet Daily News and The Jerusalem Post regarding the relationship between Turkey and Israel, specifically focusing on the energy and security variables, will be examined using the Maxqda program. This analysis aims to discern the centrality of these two factors in the bilateral relationship compared to other variables such as identity, which remain relatively secondary...