Çalışan kadın yoksulluğu: Gaziantep ili örneği
Women in working poverty: Gaziantep province example
- Tez No: 828053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİFE KART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluğun Kadınlaştırılması, Çalışan Kadın Yoksulluğu, Çalışan Kadın Yoksullar, Poverty, Feminization of poverty, Working women's poverty, Working poor women
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Esnek ve güvencesiz istihdam yapısı, günümüz yoksulluğun etkilerini arttırmakla beraber yoksulluğun yeni görünümlerini ortaya çıkarmıştır. Günümüzdeki yoksulluk, ekonomik, toplumsal, kültürel, politik ve psikolojik tüm yönleriyle yoksulların yaşam koşullarını etkilemektedir. Dezavantajlı konumda bulunan kadınların, enformel çalışma koşullarına dâhil olmaları, çalışan kadın yoksulluğunu daha fazla görünür hale getirmiştir. Çalışan kadın yoksulluğu, aynı zamanda günümüzde yoksulluğun aldığı yeni görünümlerle de ilgilidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ev içi ve karşılıksız bakım işleri, kadınların tam zamanlı ve güvenceli işlerde çalışmalarının önünde bir engeldir. Bu tez çalışması, çalışan kadın yoksulların yoksulluğu deneyimleme biçimlerine odaklanmaktadır. Kadınların yoksulluk deneyimleriyle birlikte çalışma koşulları, dayanışma ağları ve ilişkileri ile gelecek beklentileri ele alınmaktadır. Bu kapsamda Gaziantep ili ayakkabı üretim fabrika ve atölyelerinde çalışan otuz (30) kadın ile görüşülmüştür. Görüşmeler, 'derinlemesine görüşme tekniği' ile gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine görüşme tekniğiyle elde edilen veriler, ilgili literatür çerçevesinde yorumlanmaktadır. Kadınların deneyimleri, çalışan kadın yoksulluğunun, sadece ekonomik nedenlerden kaynaklanmadığını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, kadın yoksulluğunun derinleşmesi üzerinde derin etkileri olduğunu göstermektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, çalışan kadın yoksulluğunun temel sebeplerinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, yetersiz gelir, düşük ücretler ve cinsiyet ayrımcılığı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Flexible and precarious labor structure reveals both the new facets of poverty and increases the impacts of today's poverty. Nowadays poverty with its economic, social, cultural, political, and psychological dimensions has influenced all the working and living conditions. Women with disadvantageous positions being included in informal working conditions make working women's poverty more invisible. Working women's poverty is also related to the new facets of today's poverty. Gender inequality, domestic and unpaid labor prevent women from working in secure jobs full time. This thesis focuses on the manners in which working poor women experience poverty. In addition to women's experiences of poverty, their solidarity networks and relations are discussed. Within this context, 30 (thirty) women working in shoe manufacturing factories and workshops in Gaziantep are interviewed. Interviews are conducted via in-depth-interview technique. Data gathered from the interviews are analyzed within the scope of related literature. Working poor women's experiences reveal that working women's poverty does not only arise from economic conditions but also gender inequality. Findings gathered from the study show that the main reasons of working women's poverty are gender inequality, inadequate and low wage, high cost of living and gender discrimination.