Turistlerin hidroterapi farkındalık düzeylerinin ve müşteri kalite algılarının yaşam kalitelerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of tourists' hydrotherapy awareness levels and customer quality perceptions on their quality of life
- Tez No: 828074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN YURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Hidroterapi, Farkındalık, Müşteri Kalite Algısı, Yaşam Kalitesi, Hydrotherapy, Awareness, Customer Quality Perception, Quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hidroterapi farklı sıcaklıklarda havuzda uygulanan su içi egzersizlerini kapsamaktadır. Hidroterapi yüzyıllardır sağlığın gelişmesinde, korunmasında ve hastalıkları iyileştirmede kullanılan bir terapi yöntemidir. Hidroterapi bireylerin dinlenme ve rahatlama için bir ihtiyaç haline gelmektedir. Bireylerdeki stres ve negatif duyguların pozitife dönüşmesinde katkı sağlamaktadır. Hidroterapi uygulamaları bireylerin fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçların karşılanmasına, sosyal davranışların gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bireylerin iyilik hallerinin artması yaşam kalitelerini pozitif etkilemektedir. Turizmde tatil deneyimleri sürecinde hidroterapi uygulamaları turistlerin iyilik hallerine katkı sağlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, hidroterapi uygulamalarına katılan turistlerin, hidroterapi farkındalık düzeylerinin ve müşteri kalite algılarının yaşam kalitelerine etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada nicel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma verilerini toplamak amacıyla anket formu uygulanmıştır. Anket formu Rusça, İngilizce, Almanca ve Türkçe olarak dört dilde uzmanlarca çevrilmiş ve uygulanmıştır. Anket formu dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde katılımcıların kişisel bilgilerine yönelik sorulara yer verilmiştir. İkinci bölümde turistlerin hidroterapi farkındalık düzeyleri, üçüncü bölümde müşteri kalite algıları ve dördüncü bölümde yaşam kaliteleri ölçekleri yer almaktadır. Araştırmanın uygulama alanı olarak Antalya'da hidroterapi uygulaması yapılan otel, SPA işletmeleri ve hidroterapi merkezleri seçilmiştir. Araştırmada örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi uygulanmıştır. Veriler 2022-2023 yılları arasında toplanmıştır. Veri toplama sonucunda 540 katılımcıya ulaşılmıştır. Elde edilen veriler normal dağılım göstermesi sonucunda parametrik testler tercih edilmiştir. Anket formu ile elde edilen veriler SPSS istatistiksel veri analizi paket programı ile analiz edilip, yorumlanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra parametrik testler t test, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, turistlerin hidroterapi farkındalığı medeni durum, yaş, eğitim durumu ve gelir durumuna göre farklılık oluşmuş ancak cinsiyet, uyruk ve hidroterapi faaliyetini seçme sebebine göre farklılık oluşmamıştır. Turistlerin müşteri kalite algısı cinsiyet, medeni durum ve gelir durumuna göre farklılık oluşmuş ancak yaş, uyruk, eğitim durumu ve hidroterapi faaliyetini seçme sebebine göre farklılık oluşmamıştır. Turistlerin yaşam kalitesi medeni durum, uyruk, eğitim durumu, gelir durumu, hidroterapi faaliyetini seçme sebebine göre farklılık oluşmuş ancak cinsiyet ve yaşa göre farklılık oluşmamıştır. Turistlerin hidroterapi farkındalık düzeyleri ve müşteri kalite algıları, yaşam kalitelerini pozitif etkilemektedir. Turistlerin hidroterapi farkındalık düzeyleri, müşteri kalite algıları ve yaşam kaliteleri arasında pozitif bir ilişki vardır. Turistlerin yaşam kalitesi ortalaması, hidroterapi farkındalığı ve müşteri kalite algısı ortalamalarına göre daha yüksektir sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hydrotherapy includes in-water exercises applied in the pool at different temperatures. Hydrotherapy is a therapy method that has been used for centuries in the development, protection and healing of diseases. Hydrotherapy is becoming a need for individuals to rest and relax. It contributes to the transformation of stress and negative emotions in individuals into positive. Hydrotherapy practices contribute to meeting the physiological and psychological needs of individuals, making them feel themselves, and improving social behaviors. The increase in the well-being of individuals positively affects their quality of life. In the process of holiday experiences in tourism, hydrotherapy applications contribute to the well-being of tourists. The main purpose of the study is to reveal the effects of hydrotherapy awareness levels and customer quality perceptions of tourists participating in hydrotherapy practices on their quality of life. Quantitative research method was used in the study. A questionnaire was applied to collect the research data. The questionnaire was translated and applied by experts in four languages: Russian, English, German and Turkish. The questionnaire form consists of four parts. In the first part, questions about the personal information of the participants were included. In the second part, hydrotherapy awareness levels of tourists, in the third part, customer quality perceptions and in the fourth part, the quality of life scales are included. As the application area of the research, hotels, SPA businesses and hydrotherapy centers where hydrotherapy is applied in Antalya were selected. In the study, convenience sampling method was used in the selection of the sample. Data were collected between 2022 and 2023. As a result of data collection, 540 participants were reached. As the obtained data showed normal distribution, parametric tests were preferred. The data obtained with the questionnaire form were analyzed and interpreted with the SPSS statistical data analysis package program. In addition to descriptive statistics, parametric tests, t-test, ANOVA, correlation and regression analyzes were used in data analysis. As a result of the research, tourists' awareness of hydrotherapy differed according to marital status, age, educational status and income status, but not according to gender, intercultural differences and reason for choosing hydrotherapy activity. Tourists' perception of customer quality differed according to gender, marital status and income status, but not according to age, intercultural differences, education level and reason for choosing hydrotherapy activity. Tourists' quality of life differed according to marital status, intercultural differences, educational status, income status, reason for choosing hydrotherapy activity, but not according to gender and age. Tourists' hydrotherapy awareness and customer quality perceptions positively affect their quality of life. There is a positive relationship between tourists' hydrotherapy awareness, customer quality perceptions and quality of life, and the average quality of life of tourists is higher than hydrotherapy awareness and customer quality perception.