The Effect of cement types on the corrosion of concrete reinforcement
Çimento tiplerinin betonarme donatısı korozyonuna etkisi
- Tez No: 82811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Donatı korozyonu, Klor etkisi, Çimento tipleri. TC. YUKSn'fl*p vrfaı p, Corrosion of reinforcement, Effect of chloride, Cement types. 1U
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
öz ÇİMENTO TİPLERİNİN BETONARME DONATISI KOROZYONUNA ETKİSİ Ünal, Anibal Tugan Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Tokyay Ocak 1999, 64 sayfa Bu çalışmada Türkiye'de üretilen 6 çeşit çimentonun betonarme donatısı korozyonuna olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Normal Portland Çimentosu (PÇ 32.5), Sülfatlara Dayanıklı Çimento (SDÇ 32.5), Katkılı Çimento (KÇ 32.5), Portland Kompoze Çimento (PKÇ/B 32.5R), Cüruflu Çimento (CÇ 32.5), ve Trash Çimento (TÇ 32.5) kullanılarak harç numuneler hazırlanmış ve içerisine 0.9*9*33 mm ebadında çelik levhalar yerleştirilmiş bu numunelerin bir kısmı havalandırılmış % 3.5 NaCI çözeltisinde bırakılmış, bir kısmı ise aynı çözelti içerisinde fakat farklı ıslanma-kuruma periodlarında test edilmiştir. Donatı korozyonu, ağırlık kaybı yöntemi uygulanarak tespit edilmiştir. Değişik çimento tiplerindeki korozyon miktarları farklı ıslanma kuruma periodlarında, hep aynı sıralamayı vermiştir. Buna göre değişik çimento tiplerindeki korozyon miktarları küçükten büyüğe, PÇ 32.5, SDÇ 32.5, KÇ 32.5, TÇ 32.5, PKÇ/B 32.5R, ve CÇ 32.5 şeklinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CEMENT TYPES ON THE CORROSION OF CONCRETE REINFORCEMENT Ünal, Anibal Tugan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Tokyay January 1999, 64 pages In this study, the effect of 6 different types of Turkish cements on the corrosion of concrete reinforcement was investigated. For this purpose, Ordinary portland cement (PC 32.5), Sulphate resisting cement (SDÇ 32.5), Portland cement with additive (KÇ 32.5), Portland composite cement (PKÇ/B 32.5R), Slag cement (CÇ 32.5), and Trass cement (TÇ 32.5) were used to prepare the mortar specimens in which 0.9*9*33 mm steel plates were completely embedded. Some of the specimens were kept continously in aerated 3.5 % NaCI solution, whereas some others are subjected to different wetting-drying cycles in the same solution. Corrosion of embedded steel was determined by weight-loss method. Amount of corrosion in different cement types, in different wetting-drying cycles are found to be increasing in the same order. According to these results amount of corrosion in different cement types are found to increase in the following order : PC 32.5, SDÇ 32.5, KÇ 32.5, TÇ 32.5, PKÇ/B 32.5R, and CÇ 32.5.