Sedimentary facies of Kirmir formation, se Beypazarı miocene basin
Güneydoğu Beypazarı miyosen basenindeki Kirmir formasyonunun sedimanter fasiyesleri
  1. Tez No: 82812
  2. Yazar: GÖKHAN ÜRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN NORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kirmir Formasyonu, kuru çamurdüzlüğü, tuzlu çamurdüzlüğü, laminalı prizmatik jipsit ve selenit. «c vı, Kirmir Formation, dry mudflat, saline mudflat, laminar prismatic gypsite and selenite. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz GÜNEYDOĞU BEYPAZARI MİYOSEN BASENİNDEKİ KİRMİR FORMASYONU'NUN SEDİMANTER FASÎYESLERİ Ürün, Gökhan Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Teoman Norman Ocak 1999, 79 sayfa Çalışma alanı Ankara'nın 90 km Kuzeydoğusunda yeralır ve 100 kilometre karelik bir alam kapsar. Beypazarı Miyosen Havzasının Güneydoğusunda birkaç litofasiyes ayırtedilmiş. Orta Miyosen yaşlı Akpınar Formasyonu beyaz tüfit, silisleşmiş kireçtaşı, tabakalı çört ve kumtaşlarmdan oluşur. Akpınar Formasyonu metamorfit temeli (fillit) ve Teke Volkanitlerinin Adaviran Bazaltını uyumsuzlukla üzerler. Akpınar Formasyonunun çökelme ortamı, Teke Volkanitlerinin küllerinden etkilenen, çözünmüş silika içeren, sığ ve alkali sürekli göl ve göl kıyısı olarak yorumlanmıştır. Kumtaşlan muhtemelen kanal dolgularım temsil eder. Akpınar Formasyonunu uyumlu olarak üzerleyen Kirmir Formasyonu (Üst Miyosen) dolomitli çamurtaşı ve en üst kısmında jipsit (Karabayır Jips Üyesi) çökellerinden meydana gelir. Beypazarı Graniti'ni ve Adaviran Bazaltı'nı ise uyumsuzlukla üzerler. Kirmir Formasyonunun dolomitli çamurtaşlan iki alt fasiyese ayrılmıştır. Alt fasiyes A yaygm kuruma çatlakları(magnezit yumrulu) ve evaporit mineralinin (jips) yokluğu ile nitelendirilir, bu fasiyesin çökelme ortamı kuru çamurdüzlükleri olarak yorumlanmıştır. Altfasiyes B ise kovucu jips kristali büyümesi GİPSU çamurtaşı ve dolomitli çamurtaşı içinde serbest büyümeli hemipiramitli jips kristali) ve karbonat kabuk oluşumları ile özelliklenir. Bu fasiyesin çökelme ortamı tuzlu çamurdüzlükleri olarak yorumlanmıştır. Karabayır Jips Üyesi laminalı prizmatik jipsit, selenit ve kireçtaşlanndan oluşur. Playa içindeki sürekli göl çökelim ortamı olarak yorumlanmıştır. Jipsit ve karbonat çamuru laminasyonu, selenit ve kireçtaşı muhtemelen su kimyasındaki peryodik değişimleri yansıtır. Karabayır Jips Üyesi içindeki jipsten oluşan kalsit psödomorflan, alabastrin jips ve kayma yapılan erken diyajenezin ürünleridir. Jipsin kalsit tarafından ornatılması yeraltı suyunda fazla miktarda kalsiyum sülfat birikimine neden olmuştur. Bu artık kalsiyum sülfat açık çatlaklara taşınmış ve buralarda satin spar olarak çökelmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEDIMENTARY FACIES OF KİRMÎR FORMATION, SE BEYPAZARI MIOCENE BASIN Ürün, Gökhan MS, Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Teoman Norman January 1999, 79 pages The study area is situated about 90 km NW of Ankara; it covers 100 square kilometers. Several different lithofacies have been distinguished in the SE part of the Beypazarı Miocene basin. Middle Miocene Akpinar Formation is composed of white tuffite, silicified limestone, bedded chert and sandstones; it overlies the metamorphic basement (phyllite) with a nonconformity and the Adaviran Basalt of Teke Volcanics with an angular unconformity. The environment of deposition of Akpinar Formation has been interpreted as a shallow perennial alkaline lake with dissolved silica and lake shore environment that was affected by ashes of Teke Volcanics. Sandstones probably represent channel fills. Conformably overlying Kirmir Formation (Upper Miocene) consists dominantly of dolomitic mudstones; the uppermost part (Karabayir Gypsum Member) consists of gypsite deposits. Overlapping Akpinar, this formation unconformably overlies Beypazarı Granite and Adaviran Basalt. Dolomitic mudstones of Kirmir Formation have been divided into two subfacies. iiiSubfacies A is characterized by the presence of extensive desiccation cracks (with magnesite nodules) and the absence of evaporite mineral (gypsum) precipitation; environment of deposition of this facies is interpreted as dry mudflats. Subfacies B is characterized by the displacive gypsum crystal growth (gypsiferous mudstones and scattered hemipyramidal gypsum crystals in dolomitic mudstone) and carbonate crust formations. This subfacies environment has been interpreted as saline mudflats. Karabayir Gypsum Member is made up of laminar prismatic gypsite, selenite and limestones. It is interpreted as perennial lake environment in the playa setting. The lamination of gypsite and carbonate muds, selenite and limestone probably reflect periodical water chemistry changes. Calcite pseudomorphs after gypsum, alabastrine gypsum and slump feature in Karabayir Gypsum Member have been interpreted as early diagenetic products. The replacement of gypsum by calcite has generated excess calcium sulfate in the groundwater. This excess calcium sulfate has been transported into open fractures and precipitation of satin spar has taken place in those fractures.