Akut pankreatit hastalarında malat1 ve H19'un hastalığın tanısını ve şiddetini belirlemede etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of malat1 and H19 indetermining the diagnosis and severity of the disease inpatients with acute pancreatitis
- Tez No: 828134
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN TANOĞLU, DOÇ. DR. ESRA GÜZEL TANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Moleküler Tıp, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Molecular Medicine, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, uzun kodlamayan RNA, MALAT1, H19, RealTime PZR, Acute pancreatitis, long non-coding RNA, MALAT1, H19, Real Time PCR
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
AMAÇ: Akut pankreatit, karın ağrısına yüksek serum amilaz ve lipaz düzeylerinin eşlik ettiği inflamatuvar bir hastalıktır. Dünya genelinde hastaneye yatış gerektiren en yaygın gastrointestinal hastalıklardan biridir ve insidansı giderek artmaktadır. Çalışmamızda akut pankreatit progresyonundaki süreçlerde rol oynadığı düşünülen MALAT1 ve H19'un hastalığın tanısını ve şiddetini belirlemede aday biyobelirteç olarak kullanıp kullanılmayacağını araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza 01.09.2022 ile 01.06.2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran sağlıklı gönüllüler ve İç Hastalıkları servisinde akut pankreatit tanısı ile yatırılıp tedavi edilen hastalar dahil edilmiş olup, çalışmamız prospektif klinik çalışmadır. Çalışmaya dahil edilen hastaların amilaz (U/L), lipaz (U/L), glukoz (mg/dL), total kolesterol (mg/dL), LDL-K (mg/dL), trigliserit (mg/dL), üre (mg/dL), kreatinin (mg/dL), sodyum (mEq/L), potasyum (mEq/L), hemoglobin (g/dL), hematokrit (%), lenfosit (103/UL), trombosit (103/UL), nötrofil (103/UL), lökosit (103/UL), nötrofil/lenfosit oranı, CRP (mg/L), albumin (g/dL), CRP/albumin oranı, platelet/lenfosit oranı, PCT(Prokalsitonin) (μg/L), AST (U/L), ALT (U/L), LDH (U/L) değerleri dahil edildi. Alınan numunelerden 24 saat içinde RNA izolasyonu yapıldı. Ardından cDNA sentezi ve kantitatif real time PZR ölçümü yapılarak sağlıklı ve hasta gruplarında MALAT1 ve H19'un ekspresyon düzeyleri tespit edildi. Kullanılan laboratuvar parametreleri; hastaların servis takibi esnasında gönderilen tetkiklerden arta kalan serumlardan elde edildi. Verilerin istatistiksel açıdan anlamlılık düzeyi p0,05), MALAT1'in ifade düzeyinde hastalarda sağlıklı gruba göre anlamlı oranda artış olduğu saptandı (p0,05). Hastalarda akut pankreatit etiyolojisine göre H19 ve MALAT1 ekspresyon düzeyinde ortalama fark anlamlı saptanmadı (p>0,05). Hastalarda gelişen semptomlara göre H19 ve MALAT1 ekspresyon düzeyinde ortalama fark anlamlı saptanmadı (p>0,05). Hastalarda H19 ekspresyon düzeyi ortalamasının antibiyotik ihtiyacı gelişme durumuna göre anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Benzer şekilde hastalarda MALAT1 ölçüm değeri ortalamasının antibiyotik ihtiyacı gelişme durumuna göre anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). YBÜ yatış ihtiyacı gelişen hastalarda H19 ekspresyon düzeyinde YBÜ yatış ihtiyacı gelişmeyen hastalara göre anlamlı fark saptandı (p0,05). SONUÇ: Bu çalışmada akut pankreatit hastalığının progresyonundaki süreçlerde rol oynadığı düşünülen lncRNA'lardan MALAT1'in hastalarda sağlıklı gruba göre anlamlı oranda arttığı ve hastalığın tanısını belirlemede aday biyobelirteç olarak kullanılabileceği, H19'un hasta ve sağlıklı grup arasında anlamlı ekspresyon değişimine uğramadığı tespit edildi. Hastalığın şiddetinin belirlenmesinde ise iki grup arasında MALAT1 ve H19'un anlamlı değişime uğramadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Acute pancreatitis is an inflammatory disease accompanied by abdominal pain and high serum amylase and lipase levels. It is one of the most common gastrointestinal diseases requiring hospitalization worldwide and its incidence is increasing. In our study, we aimed to investigate whether MALAT1 and H19, which are thought to play a role in the progression of acute pancreatitis, can be used as candidate biomarkers in determining the diagnosis and severity of the disease. MATERIALS AND METHODS: Our study was conducted between 01.09.2022 and 01.06.2023 by Health Sciences University Martyr Prof. Dr. Healthy volunteers who applied to the Internal Medicine outpatient clinic of İlhan Varank Training and Research Hospital and patients who were hospitalized and treated with a diagnosis of acute pancreatitis in the Internal Medicine service were included, and our study is a prospective clinical study. Amylase (U/L), lipase (U/L), glucose (mg/dL), total cholesterol (mg/dL), LDL-C (mg/dL), triglyceride (mg/dL), urea of the patients included in the study (mg/dL), creatinine (mg/dL), sodium (mEq/L), potassium (mEq/L), hemoglobin (g/dL), hematocrit (%), lymphocyte (103/UL), platelet (103/ UL), neutrophil (103/UL), leukocyte (103/UL), neutrophil/lymphocyte ratio, CRP (mg/L), albumin (g/dL), CRP/albumin ratio, platelet/lymphocyte ratio, AST (U/ L), ALT (U/L), LDH (U/L) values were included. RNA was isolated from the samples taken within 24 hours. Then, cDNA synthesis and quantitative real-time PCR measurement were performed to determine the expression levels of MALAT1 and H19 in healthy and patient groups. Laboratory parameters used; It was obtained from the serum left over from the tests sent during the follow-up of the patients. The statistical significance level of the data was accepted as p0.05), a significant increase in the expression level of MALAT1 was found in the patients compared to the healthy group (p0.05). The average difference in H19 and MALAT1 expression levels in patients according to the etiology of acute pancreatitis was not found to be significant (p>0.05). There was no significant difference in the expression level of H19 and MALAT1 according to the symptoms developed in the patients (p>0.05). No significant difference was detected in the average H19 expression level in the patients according to the development of antibiotic need (p>0.05). Similarly, no significant difference was detected in the average MALAT1 measurement value in patients according to the development of antibiotic need (p>0.05). A significant difference was detected in the H19 expression level in patients who required ICU admission compared to patients who did not require ICU admission (p0.05). CONCLUSION: In this study, it was determined that MALAT1, one of the lncRNAs thought to play a role in the progression of acute pancreatitis, increased significantly in patients compared to the healthy group and could be used as a candidate biomarker in determining the diagnosis of the disease. H19 did not undergo a significant expression change between the patient and the healthy group. It was determined that MALAT1 and H19 did not change significantly between the two groups in determining the severity of the disease.