Akut pankreatit hastalarında karotis intima media kalınlığının hastalık prognozuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of carotid intima media thickness on the disease prognosis in patients with acute pancreatitis
- Tez No: 562263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, prognoz, karotis intima media kalınlığı, Acute Pancreatitis, prognosis, carotid intima-media thickness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Akut Pankreatit Hastalarında Karotis İntima Media Kalınlığının Hastalık Prognozuna Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Akut pankreatit, lokal inflamasyondan, organ yetmezliğini de içeren ağır bir sistemik tutuluma kadar geniş bir dağılım gösteren pankreasın iltihabi bir hastalığıdır. İnsidansı artmaktadır. Akut pankreatit prognozunu göstermek için birden fazla skorlama sistemi bulunmaktadır. Ancak hiçbiri mortalite tahmini için ideal değildir. Bu çalışmada hastalarda bulunan mevcut ateroskleroz ve bunun erken belirteci olan Karotis İntima Media Kalınlığının (KİMK) hastalık prognozu üzerine diğer komorbiditelerle beraber olumsuz etkisinin olup olmadığını saptamayı, etkisi var ise bu etkinin hangi değer ve sonrasında oluştuğunu belirlemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif olarak yapılmıştır. 14.09.2018-30.04.2019 tarihleri arasında İç hastalıkları, Gastroenteroloji ve Dahiliye Yoğun Bakım kliniklerinde yatışı yapılan, 18 yaş üzeri çalışmaya katılmaya onam veren 101 hasta çalışmaya dahil edildi. Onam formu imzalamayan, kronik pankreatiti bulunan, gebelik durumu olan ve malignitesi bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Tüm hastaların cinsiyet, yaş, hastane başvurudaki Ranson kriterleri, c-reaktif protein, modifiye Atlanta kriterlerine göre pankreatit şiddeti, organ yetmezliği varlığı ve süresi, hastanede yatış süresi, sağ ve sol ana karotis arter intima media kalınlıkları (AKAİMK), sağ ve sol internal karotis arter intima media kalınlıkları (İKAİMK) incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Hastalara ait KİMK verileri değerlendirildiğinde, sağ AKAİMK >0,72 mm, sağ İKAİMK >0,69 mm, sol AKAİMK >0,73 mm ve sol İKAİMK >0,75 mm olanların, başvuru Ranson puanlarının daha yüksek olduğu (p=0,000), revize Atlanta kriterlerine göre daha şiddetli AP (p=0,000) geçirdikleri saptanıldı. Bu hastalarda lokal komplikasyon (p=0,000), sistemik komplikasyon (p=0,000), organ yetmezliğinin varlığı (p=0,000) daha fazla saptanıldı. Organ yetmezliği süresi (p=0,000) ve hastaların yatış süresi (p=0,000), KİMK ölçümleri eşik değerlerinin altında olan hastalara göre daha uzun saptandı. Sonuç: Akut Pankreatit tanısı ile hastaneye başvuran hastalarda karotis intima media kalınlığı ölçümü; hızlı bakılabilen, ucuz, girişim gerektirmeyen ve diğer prognostik belirteçlerin yanında hastalık gidişatını öngörmede kullanılabilecek yardımcı bir parametredir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Effect of Carotid Intima Media Thickness on the Disease Prognosis in Patients with Acute Pancreatitis Objective: Acute pancreatitis is an inflammatory disease of the pancreas, ranging from local inflammation to severe systemic involvement, including organ failure. Its Incidence is increasing. There are multiple scoring systems predicting the prognosis of acute pancreatitis. Albeit, none of them is ideal for predicting mortality. In this study, we aimed to determine whether atherosclerosis and its early predictor carotid intima media thickness (CIMT) had a negative effect on the prognosis of the acute pancreatitis with the other comorbidities and if so, to determine it's cut-off value. Materials and Methods: The study was conducted prospectively. 101 patients who were hospitalized in Internal Medicine, Gastroenterology and Internal Medicine Intensive Care Clinics between 14.09.2018-30.04.2019 and gave written consent were included in the study. Patients with chronic pancreatitis, pregnancy, malignancy and who did not sign consent form were not included. All patients' gender, age, Ranson criteria at admission, C-reactive protein, severity of pancreatitis according to Atlanta criteria, presence and duration of organ failure, duration of hospital stay, right and left common carotid artery intima media thickness (CCAIMT), right and left internal carotid artery intima media thickness (ICAIMT) were investigated. SPSS 23.0 software was used for statistical analysis of the data. Results: When the CIMT of patients were evaluated, it was found that; Patients having right CCAIMT >0.72 mm, right ICAIMT > 0.69 mm, left CCAIMT > 0.72 mm, and left ICAIMT > 0.75 mm; had higher Ranson scores (p = 0.000) and more severe AP (p = 0.000) according to revised Atlanta criteria. They had more local complications (p = 0.000), systemic complications (p = 0.000) and organ failure (p = 0.000). The duration of organ failure (p=0,000) and length of hospital stay (p=0,000) were longer than those of patients whose CIMT were below the threshold. Conclusion: Measurement of carotid intima media thickness in AP patients is a rapid, inexpensive, noninvasive examination and could be used to determine the prognosis of the patients with the other prognostic factors.