Çocuklara özgü güvenlik tedbirleri muhakeme ve infaz
Security measures for juveniles proceedings and execution
- Tez No: 828137
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN KÖPRÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: çocuk, çocukların ceza sorumluluğu, çocuk suçluluğu, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri, güvenlik tedbirleri, child, criminal responsibility of juveniles, juvenile delinquency, security measures for juveniles, security measures
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Toplumsal yaşamın devamı amacıyla gerçekleştirilen suçlulukla mücadelenin, en önemli alanlarının başında hiç şüphesiz çocuk suçluluğu ile mücadele gelmektedir. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın suç ile ilişkileri yetişkin suçluluğundan farklı ve çok yönlü olarak ele alınmalıdır. Kusur yeteneği olmayan çocukların suçluluğunda, suçun önlenmesi ve bu suretle gerek çocukların gerekse toplumsal düzenin korunması amacıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında kabul edilen çocuklara özgü güvenlik tedbirleri çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bu anlamda çocuk kavramı ve çocuk suçluluğunun nedenleri ile ceza sorumluluğu olmayan çocuklar bakımından kabul edilen çocuklara özgü güvenlik tedbirlerinin niteliği, çeşitleri, amacı, uygulanma şartları, uygulama usulü ve infazına ilişkin Türk hukukunda yer alan düzenlemeler incelenerek, güvenlik tedbirlerinin çocuk suçluluğunu önlemede ve toplumsal düzenin korunmasında etkili olabilmesi amacıyla tespit edilen hususlar ve öneriler çalışmamızda ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important area of the fight against criminality, which is carried out for the continuation of social life, is undoubtedly the fight against juvenile delinquency. Our children's relationship with crime should be approached differently from adult criminality and in a multifaceted way, as they are the guarantee of our future. The subject of our study is the security measures for juveniles recognized under the Turkish Penal Code No. 5237 and the Child Protection Law No. 5395 in order to prevent the crime and thus to protect both the children and the social order in the delinquency of non-culpable juveniles. In this sense, the concept of child and the reasons for juvenile delinquency and the nature, types, purpose, implementation conditions, implementation procedure and execution of security measures for juveniles accepted as those without criminal responsibility are examining by the regulations in Turkish law, identified issues and recommendations in order for security measures to be effective to prevent juvenile delinquency and maintain social order are discussed in our study.