Hasan Ali Toptaş'ın romanlarında postmodernizm bağlamında kayboluş, kaçış ve arayış kavramları
The concepts of disappearence, escape, and search in the context of postmodernism in Hasan Ali Toptaş's novels
  1. Tez No: 828146
  2. Yazar: EDA ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KARABURGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Toptaş, postmodernizm, kayboluş, kaçış, arayış, Hasan Ali Toptaş, postmodernism, disappearance, escape, search
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Postmodern Çağ'ın tanığı olan Hasan Ali Toptaş, etkileyici ve sürükleyici anlatımıyla ve dili kullanımındaki ustalığıyla birçok ödül kazanmış, postmodernizmin özelliklerini yansıttığı eserleriyle Türk edebiyatına katkı sağlamıştır. Yazarın roman türünde sekiz eseri bulunmaktadır, bu eserlerin derinliğine inildikçe postmodernizmin özelliklerinin yansımasıyla belirsizlik artmakta ve bu belirsizliklerin içinde arayış, kaçış ve kayboluş kavramları yoruma açık bir şekilde her okurda farklı anlamlar çağrıştırmaktadır. Bu çalışmada yazarın Sonsuzluğa Nokta, Gölgesizler, Kayıp Hayaller Kitabı, Bin Hüzünlü Haz, Uykuların Doğusu, Kuşlar Yasına Gider, Heba, Beni Kör Kuyularda isimli romanlarında postmodernizm bağlamında kayboluş, kaçış ve arayış kavramları farklı anlam özellikleriyle ele alınarak açıklanmıştır.“Hasan Ali Toptaş'ın Romanlarında Postmodernizm Bağlamında Kayboluş, Kaçış, Arayış Kavramları”isimli tez çalışmamız“Birinci Bölüm: Arayış, Kaçış, Kayboluş”“İkinci Bölüm: Postmodernizm”ve“Üçüncü Bölüm: Hasan Ali Toptaş'ın Romanlarında Arayış, Kaçış ve Kayboluş Kavramları”olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmamızın giriş kısmında postmodernizmin ve postmodern romanın genel özellikleri ve Hasan Ali Toptaş'ın edebi kişiliğiyle ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde arayış, kaçış ve kayboluş kavramlarının genel özellikleri ele alınarak açıklanmıştır. Ayrıca bu bölümde felsefe, psikoloji ve bilim alanında araştırmalar yapan bilim adamları ve düşünürler dikkate alınarak arayış, kaçış ve kayboluş kavramlarının bilim dallarında nasıl ele alındığına dair bilgi verilmiştir. İkinci bölümde postmodernizmin genel özellikleriyle ilgili bilgi verilmiş, postmodern romanların yapısal özellikleri ve postmodern romanların unsurları başlıklar altında ele alınarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Hasan Ali Toptaş'ın romanlarıyla ilgili bilgi verilmiş ve yazarın romanlarında yer alan arayış, kaçış ve kayboluş kavramları postmodernizmin özellikleriyle bağlantı kurularak ve romanların içeriğine bağlı kalınarak açıklanmıştır. Sonuç kısmında Hasan Ali Toptaş'ın roman türündeki sekiz eserinde yer alan arayış, kaçış ve kayboluş kavramlarına ve yazarın romanlarında tespit ettiğimiz postmodernizmin genel özelliklerine ve unsurlarına yer verilmiştir. Tez çalışmamızda yararlanılan kaynakların tamamını içeren bibliyografyaya kaynakça bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hasan Ali Toptaş, as a witness of the Postmodern Age, won many awards for his impressive and gripping narration and his mastery of language and contributed to Turkish literature with his works in which he reflected the characteristics of postmodernism. There are eight works of the author in the novel genre, and as we delve deeper into these works, uncertainty increases with the reflection of the characteristics of postmodernism, and the concepts of search, escape and disappearance in these uncertainties evoke different meanings in each reader in a way that is open to interpretation. In this study, the concepts of disappearance, escape, and search in the author's novels titled Sonsuzluğa Nokta, Gölgesizler, Bin Hüzünlü Haz, Kayıp Hayaller Kitabı, Uykuların Doğusu, Heba, Kuşlar Yasına Gider, Beni Kör Kuyularda have been explained by focusing on postmodernism through different semantic features. Our thesis titled“The Concepts of Disappearance, Escape, Search in the Context of Postmodernism in Hasan Ali Toptaş's Novels”consists of three chapters:“Chapter One: Search, Escape, Disappearance”“Chapter Two: Postmodernism”and“Chapter Three: The Concepts of Search, Escape, and Disappearance in Hasan Ali Toptaş's Novels”. In the introduction part of our study, the general characteristics of postmodernism, postmodern novel, and Hasan Ali Toptaş's literary personality have been presented. In the first chapter, the general characteristics of search, escape, and disappearance concepts have been discussed and explained. Furthermore, in this section, the scientists and thinkers who conducted research in the fields of philosophy, psychology, and science have been taken into consideration and the information on how these concepts were handled in these fields has been given. In the second part, the general characteristics of postmodernism have been explained, and the structural features of postmodern novels and the elements of postmodern novels have been discussed and explained under separate headings. In the third chapter, the author's novels have been introduced and the concepts of search, escape and disappearance in the author's novels have been explained in connection with the characteristics of postmodernism and by abiding by the contents of the novels. In the conclusion part, the concepts of search, escape and disappearance in Hasan Ali Toptaş's eight novels and the general characteristics and elements of postmodernism that we have identified in the author's novels are discussed. The bibliography, which includes all the sources utilized in our thesis study, has been included in the bibliography section.