Control of microstructure in metal composites, a finite element study
Metal-metal kompozitlerde makro yapının kontrolü
  1. Tez No: 82819
  2. Yazar: ÖZGÜR YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal-metal kompozit, makroyapı kontrolü, düzlemsel gerinim, sonlu eleman yöntemi, tekrarlı boyun verme. VI, Metal-metal composite, macrostructural control, plain strain deformation, finite element method, multiple necking. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz METAL-METAL KOMPOZİTLERDE MAKRO YAPININ KONTROLÜ Yazar, Özgür Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tayfur Öztürk Eylül 1999, 54 sayfa Bu çalışmada metal-metal kompozitlerin düzlemsel gerinim koşullarında deformasyon davranışı ve makro yapının denetlenmesi incelenmiştir. Sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışmada takviye-anayapı dayanç oranlan, rs, 1.5 ile 5 arasında değiştirilmiş, kompozitler sürekli ve parçalı takviye fazlan olmak üzere iki türde değerlendirmeye alınmıştır. Takviye ve anayapının akma davranışı, a = S. e n ile ifade edilmiştir. Çalışma takviye fazının sürekli olması durumunda: ideal plastik davranış için (n = 0) rs « 2 olan kritik değerin maksimum sertleşme (n = 0.5) durumunda en fazla rs « 5 'e çıkabildiğini göstermiştir. Diğer bir ifadeyle kompozitin takviye faz parçalanmaksızın yoğrunabilmesi için takviye- anayapı dayanç oranı en fazla rs « 5 olabilmektedir. Takviye fazının parçalı olması durumunda takviye anayapı dayanç oram rs « 5 durumunda n » 0.3 mertebesindeki sertleşmelerde, takviye fazı parçalanmaksızın ince uzun parçacıklara dönüştürülebilmektedir. Çalışma takviye-anayapı dayanç oranı rs » 5 'i geçmemek kaydıyla metal-metal sistemlerde makro yapı denetlenmesinin mümkün olduğunu; sürekli yapılann parçalara dönüşmeksizin yoğrunma ile inceltilebileceğini, takviye fazının parçalı olması durumunda bu yapının da ince uzun parçacıklara dönüştürülebileceğini göstermiştir. Sertleşmenin yeteri kadar yüksek olmadığı durumlarda arzu edilen yapılann elde edilmesi ara tav işlemini gerekli kılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROL OF MACROSTRUCTURE IN METAL-METAL COMPOSITES: A FINITE ELELEMENT STUDY Yazar, Özgür M.S., Department of Material and Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tayfur Öztürk September 1999, 54 pages In this study an investigation is carried out about deformation behavior of metal-metal composites under plane-strain compression. Discontinuously and continuously reinforced models were studied with finite element package ANSYS. Reinforcement to matrix flow stress, rs, varied between 1.5 to 5. Both non work hardening and work hardening systems were considered. Flow stress of both matrix and reinforcement were described by an equation of the form, a = S.en. For continuously reinforced systems it is concluded that critical value of strength ratio which is equal to rs » 2 for non work hardening (n = 0) can be increased, with n = 0.5 to a maximum value of rs « 5 for work hardening. Thus if homogeneous deformation is desired reinforcements can not be more than five times the strength of the matrix. For discontinuously reinforced systems, it is concluded that with work hardening of the order of n ^ 0.3 reinforcements of strength rs « 5 can be deformed without rupturing to thin long fragments with useful aspect ratio e.g. 10. It is therefore concluded that macrostructural control is possible in metal-metal systems either in the form of homogeneous refinement of the continuous structure or in the form of structures with thin long closely spaced reinforcements provided that strength of reinforcement is not more than five times that of the matrix. Ill