Effects of vitamin E on human erythrocyte membranes
Vitamin E'nin insan eritrosit zarına etkileri
- Tez No: 82820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GÜRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Vitamin E, a-tokoferol, ilaç-membran etkileşmeleri, insan eritrosit membranı, FT-IR, UV/Visible, Spektroskopi. VI, Vitamin E, Vitamin E-membrane interactions, human erythrocyte membrane, FT-IR
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Öz VITAMIN E' NIN İNSAN ERİTROSİT MEMBRANINA ETKİLERİ Yazıcı, Zuhal Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin Güray Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Severcan Ocak 1999, 97 sayfa Çift zincirli amfilik fosfolipidden yapılma senetik zarlar, doğal biyolojik zarların temel özelliklerinin birçoğuna sahiptir. Bu durumda, zar kompozisyonunu, bileşenlerin konsantrasyonlarını ve deney koşullarını değiştirmek mümkündür. Bu sebepten, vitamin E-model zar sistemleri ile ilgili günümüzde oldukça kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Doğal sistemlerin karmaşıklığından dolayı, antioksidanlarla lipid etkileşimlerini bu sistemlerle çalışmak güçtür. Bu çalışmada, vitamin E'nin doğal eritrosit zar sistemleri ile olan etkileşimleri, saf insan eritrosit zar ve vitamin E ile takviye edilmiş (bir ay boyunca, 100 LU. / gün ) insan eritrosit zarı, Fourier Transform Kızıl Ötesi (FT-IR), spektrumları karşılaştırılarak incelenmiştir. Model zar; 1,2- dipalmitoil-sn-glisero-3-fosfatidilkolin (DPPC) çok lamelli liposomlarının, spektroskopik çalışmalarından elde edilen bilgiler de sonuçların yorumlanması için kullanılmıştır.Kırmızı kan hücreleri insan kanından izole edilmiş ve ghost eldesi için, eritrositler 5mM sodyum fosfat tamponu, pH 8, kullanılarak hemoliz edilmiştir. Ghostların saflığı sodyum dodesil poliakrilamid jel elektroforezi (SDS-PAGE) ile kontrol edilmiştir. Vitamin E miktarı 536 nm'de spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir. Vitamin E alımından sonra, sağlıklı gönüllülerin eritrosit zarlarındaki vitamin E miktarının, 1.85 ± 0.08 ug/ml'den, 2.20 ± 0.06 ug/ml'e yaklaşık olarak %19 oranında arttığı saptanmıştır (n=4). Vitamin E alımının insan eritrosit zarının faz geçiş davranışına, fosfolipid zincir düzenine ve zar akıcılığına olan etkileri Fourier Transform Kızıl Ötesi (FT-IR) spektroskopisiyle analiz edilmiştir. Sonuçlar, vitamin E'nin ön geçiş sıcaklığını azalttığını, faz geçiş sıcaklığını genişlettiğini, sıvı-kristal fazda düzeni artırdığını halbuki jel fazında sistemi düzensizleştirdiğini ve her iki fazda zarı kararlılaştırdığını göstermiştir. Bu sonuçlar model zar çalışmalarıyla da uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF VITAMIN E ON HUMAN ERYTHROCYTE MEMBRANES Yazıcı, Zuhal M. S., Department of Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tülin Güray Co-Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan January 1999, 97 pages Synthetic membranes, made from double-chain phospholipid amphiphile, have many of the basic characteristics of natural biological membranes. In this case, it is possible to change membrane composition, concentration of components and experimental conditions. For this reason vitamin E-model membrane systems have been extensively studied in recent years. The interactions of antioxidants with lipids within natural membranes are difficult to study because of the complexity of the natural systems. In the present work the interaction of vitamin E with natural erythrocyte membrane systems has been investigated by comparing the Fourier Transform Infrared (FT-IR) spectra of the pure human erythrocyte membrane with human erythrocyte membrane after vitamin E supplementation (100 I.U./day for a month). The information obtained from spectroscopic studies of model membrane; l,2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphatidylcholine (DPPC) multilamellar liposomes has also been used for the interpretation of the results.Red blood cells were isolated from the human blood and erythrocytes were hemolysed by using 5 mM sodium phosphate buffer, pH 8, to obtain the ghosts. The purity of the ghosts was checked by sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). The amount of vitamin E was determined spectrophotometrically at 536 nm. When vitamin E was supplemented to healthy volunteers, it has been observed that vitamin E amount in erythrocyte membrane was increased approximately 19 %, from 1.85 ±0.08 ug/ml to 2.20 ±0.06 ug/ml (n=4). The effects of vitamin E supplementation on phase transition behavior, phospholipid chain order and membrane fluidity of human erythrocyte membranes have been analyzed by Fourier Transform-Infrared (FT-IR) spectroscopy. The results revealed that vitamin E diminishes pre-transition, broadens phase transition curve, increases the order in the liquid crystalline phase, whereas disorders the system in the gel phase and stabilizes the membrane in both phases. These results have been in good agreement with model membrane studies.