Oligozoospermik ve azospermik hastalara uygulanan subinguinal mikroskobik varikoselektomi ameliyatı esnasında bağlanan ven çapı ve sayısının ameliyat sonrası sperm parametrelerine etkisi
The effect of number and diameters of ligated internal spermatic veins on post operative semen parameters in microscopic subinguinal varicocelectomy
- Tez No: 828228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İYİMSER ÜRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mikroskobik Varikoselektomi, İnternal Spermatik Ven, İnfertilite, Microscopic Subinguinal Varicocelectomy, Internal Spermatic Vein, Infertility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnfertilite tüm dünyada 60-80 milyon çifti etkileyen ve birçok yerde değişkenlik göstermekle beraber tüm çiftlerin %8-12'sini etkileyen global bir sağlık problemdir. İnfertil çiftlerin %50 kadarında erkek ilişkili infertilite faktörlerinden herhangi biri bulunurken, %30'unda yalnız erkek ilişkili faktörler infertilite sebebi olarak gösterilmiştir. Erkek ilişkili infertilite faktörleri incelendiğinde tedavi edilebilir erkek infertilitesinin en önde gelen sebebi varikoseldir. Varikosel tedavisinde birçok yöntem denenmiş olup mevcut tedaviler içerisinde, en az komplikasyonla spontan gebelikleri en iyi arttırması sebebiyle altın standart tedavi şekli subinguinal mikroskobik varikoselektomi kabul edilmektedir. Mikroskobik subinguinal varikoselektominin etkinliği infertil hasta grubunda birçok çalışmaya konu olmuş olmasına rağmen hangi hastaların bu cerrahiden daha fazla fayda gördüğü, semen analizlerinde daha iyi düzelmeler elde edildiği tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada; infertilite açısından varikosel dışında başka bir etiyolojik faktörü bulunmayan, klinik palpe edilebilir varikoseli saptanan 18 ve üzeri yaştaki toplamda 17 hastaya uygulanan mikroskobik subinguinal varikoselektomi esnasında bağlanan internal spermatik ven çap ve sayılarının bu hastaların spermiyogramlarındaki bozulmuş semen parametrelerindeki düzelmeyle olan ilişkisi araştırıldı. Çalışmamızın sonucunda bağlanan internal spermatik ven sayısı 8 üzerinde olan hastalarda; 8 ve altı olan hastalara göre Kruger Morfolojisi normal olan sperm yüzdesinin daha belirgin arttığı, bağlanan internal spermatik venlerin toplam çapı 10 mm ve üzeri olan hastaların toplam motil sperm yüzdesinde daha iyi artış olduğu ve bağlanan venlerin ortalama çapının 1.5 mm ve altı olması durumda Kruger morfolojisi normal olan sperm yüzdesinin daha belirgin arttığı görüldü. Sonuç olarak mikroskobik varikoselektomi esnasında daha küçük boyutta ve daha fazla sayıda internal spermatik ven bağlanmasının spermiyogram parametrelerinde daha olumlu değişimler ortaya çıkarabileceği ve bu hastaların yapılan cerrahiden daha fazla fayda gördüğü anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Infertility is a global health problem which effects approximately 60-80 million couples, worldwide and while the percentage differs in many regions, it effects %8-12 of whole couples. Among the infertility reasons, approximately %50 of all cases, male has contributing factors and %30 of all cases male is solely responsible for infertility. Varicocele is the most common cause of treatable male factor infertility, among all male fertility problems. Although many treatment modalities have been studied for varicocele repair, microscopic subinguinal varicocelectomy is accepted as the gold standard method for varicocele repair due to low complication rate and high spontaneous pregnancy rates overall. Microscopic subinguinal varicocelectomy effectiveness on infertile man has been investigated in many studies, but still it is not known which patient gets more benefit from this surgery and have more improvements on semen parameters after surgery. The aim of this study is to investigate if there is a relationship between the number and diameter of veins ligated in microscopic subinguinal varicocelectomy and improvement on diminished semen analysis parameters. 17 infertile men at age 18 or above, who have clinically palpable varicocele and have no possible other cause for infertility rather than varicocele, included in this study. As a result, more significant Kruger Morphology improvement after surgery were seen on patients who had more than 8 ligated internal spermatic veins and less than 1,5 mm mean internal spermatic vein in diameter. Post operative progressive motile sperm percentage increased more in the patients with 10 mm or thicker ligated veins in total diameter. As a conclusion, better improvements on semen analysis parameters were detected in patients when ligated internal spermatic veins are smaller in diameter and higher in number intraoperatively in microscopic varicocelectomy surgery, and those patients gets more benefit from this surgery.