Power system expansion planning
Güç sistemleri planlaması
  1. Tez No: 82823
  2. Yazar: MUAMMER YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Sistemi Planlaması, Karma Sistem, En Düşük Maliyet Hesaplan IV, Power System Planning, Composite Systems, Minimum Cost Assessment iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz GÜÇ SİSTEMLERİ PLANLAMASİ Yenilmez, Muammer Yüksek Lisans ; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Yıldız ARIKAN Ocak 1999, 68 sayfa Karma üretim ve iletim sistemlerinin genişletilmesi sorunu hem ekonomik hem de uygunluk ve yeterlilik yönünden ele alınmalıdır. Bu tez çalışmasında, üretim ve iletim sisteminin genişletilmesi durumunda en düşük yatırım, işletim ve zarar maliyetinin nasıl elde edilebileceği özel bir yöntemle incelenmiştir. Yöntemin özünü, karma sistem için kullanılan minimum maliyet modeli oluşturmaktadır. Bu model hem generator hem de hat eklenmesi durumunda kullanılabilmektedir. Kullanıcı zararlarının araştırılması için çeşitli sistem arıza durumları ele alınmıştır. Sistem durumlarının süreleri değiştirilerek, bu değişikliklerin sistemin toplam maliyetini ve kullanıcı maliyetini nasıl etkilediği anlaşılmıştır. Bunun yanısıra kullanıcı zararlarının hesaplanmasında çeşitli zarar fonksiyonları kullanılmıştır. Generatörlerdeki üretim, çeşitli baralardaki yük kesintisi, generatörlerin ve sistemin işletim maliyetleri, ve her yük barasındaki zarar maliyetleri, beklenen işletim ve zarar maliyetleri, minimum maliyet modelinin Minos Gams Linear Programlama paketi kullanılarak çözülmesi sonucunda bulunmuştur. Farklı yük seviyelerinde tekrarlanarak durum analizleri IEEE test sistemi yardımıyla gerçekleştirilmiş ve sonuçlar en iyi genişleme planının seçilmesi için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POWER SYSTEM EXPANSION PLANNING Yenilmez, Muammer M.Sc, Department of Electric-Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız Ankan January 1 999, 68 pages Composite generation and transmission system expansion analysis should recognize both economic considerations and adequacy requirements. This study comprises of a methodology for composite generation and transmission system expansion to achieve minimum total investment, operation and damage cost. The core of the methodology is a minimum cost assessment model for composite system and it can be used to consider generation expansion and transmission expansion simultaneously. Simulated contingency system states were considered to explore customer damage and the duration of these states were altered to understand how effects system and the damage costs. Also, different customer damage functions have been used to calculate the damage costs. The minimum cost model has been solved by using Minos Gams Linear Programming packet to obtain power allocation between generators, possible load curtailments at different buses, operating cost of each generator and of the system and damage costs of each load bus and of the system which are necessary to calculate the expected values of operating and damage costs. Case studies were conducted by using the IEEE Modified Reliability Test System. Optimal expansion plans at different load growth levels were identified using the results and system indices.