Design of fundamental GPS network: A case study for Turkey
Temel GPS ağı dizaynı: Türkiye için örnek çalışma
- Tez No: 82824
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YENER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Global konumlama sistemi, ikinci kademe fark, taşıyıcı dalga fazı, oturum simülasyonu, GPS ağı dizaynı. VI, Double difference GPS positioning, carrier phase observable. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz TEMEL GPS AĞI DİZAYNI: TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK ÇALIŞMA YEŞİLYURT, Çağdaş Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Ocak 1999, 103 Sayfa Bu çalışmanın amacı, GPS ağlarının hassasiyetinin dizayn aşamasında belirlenmesidir. Bu çalışmada Türkiye Birinci Derece GPS Ağı bilgisayar ortamında 3 oturum simulasyonu yapılarak incelenmiştir. Oturum çözümleri için ikinci kademe fark konumlama modeli seçilmiş ve bu model içinde taşıyıcı dalga faz ölçümleri kullanılmıştır. İstasyon konumlan, komşu istasyonlar arasındaki uzaklık yaklaşık 30 kilometre olacak şekilde seçilmiş ve her oturumda 9 uydu alıcısı ile ölçüm yapılacağıdüşünülmüştür. Ayrıca 4 fiducial istasyon kullanılarak 8' er saatlik ölçümler yapıldığı varsayılmıştır. 10° lik sınır açısı ve 30 saniyelik ölçüm periyodu seçilmiştir. Yukarıda belirtilen şartlar altında 0.1 ppm hassasiyette birinci derece bir yatay kontrol ağı elde edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF FUNDAMENTAL GPS NETWORK: A CASE STUDY FOR TURKEY YEŞİLYURT, Çağdaş M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN January 1999, 103 Pages The main concern of this study is to determine the precision of a GPS network, in the design stages of that network. In this study, the Turkish National Fundamental GPS Network was examined with three session simulations. These simulations were held with a computer program written in fortran programming language. Double difference GPS positioning model was selected for the solutions of the sessions and carrier phase observable was selected as the main observable in the model. IllThe locations of the stations were such that, the distances between the neighboring stations are about 30 km as specified by TKGM. Each session was observed with 9 receivers plus 4 fiducial stations for 8 hours. A cut-off angle of 10 degrees and an observation interval of 30 seconds were selected for the session observations. Under these circumstances Class A network with 0.1 ppm precision in the horizontal plane could be achieved.