Environmental impact assesment as a decision making tool in urban and regional planning
Kent ve bölge planlamada bir karar alma aracı olarak çevresel etki değerlendirmesi
- Tez No: 82822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevresel Etki, Etki Değerlendirmesi, Çevreye Duyarlı Kent Planlama, Stratejik Çevre Etki Değerlendirmesi VI, Environment, Environmental Impact, Impact Assessment, Environmentally Sensible Urban and Regional Planning, Strategic Environmental Assessment IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz KENT VE BÖLGE PLANLAMADA KARAR ALMA ARACI OLARAK ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YENİCE, Zeynep Fikran Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Numan Tuna Ocak, 1999, 133 Sayfa Çevre duyarlılığı 1970'lerden beri artmaktadır. Günümüzde doğal kaynakların ve çevre kalitesinin insanların yaşamlarını sürdürebilmesi için hayati bir önem taşıdığı herkesçe kabul edilmektedir. Son on yılda, toplumda, devlette ve planlama mesleğinde çevre kalitesi giderek daha fazla vurgulanmaktadır. Kentsel gelişmelerin çevre üzerinde ciddi ve geri dönülemez etkileri olduğu anlaşılmıştır. Bu gerçek, plancılar ve ilgili disiplinlerden uzmanların çevreye duyarlı planlama stratejleri geliştirmelerini gerekli kılmıştır. Bu nedenle kentsel gelişmelerin çevreye olan etkilerini önceden tahmin edip, planda bunları azaltıcı önlemler getirmek önem kazanmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bir plan ya da proje uygulamaya geçmeden önce, çevre üzerindeki etkilerini bütüncül bir şekilde değerlendirmek ve bunları azaltıcı önlemler getirmek üzere geliştirilmiş bir araçtır. ÇED bugün birçok ülkede kullanılmaktadır; hem plan alternatiflerinin değerlendirilmesi, hem de plandaki önerilerin çevresel etkilerinin ve bunların birbirleriyle etkileşiminden doğan etkilerin değerlendirilmesindeBu çalışmanın amacı, ÇED'nin kent planlamada çevresel etkileri bütüncül bir şekilde ölçen ve azaltıcı önlemler getiren bir araç olarak kullanımını değerlendirmektir. Bu bağlamda, Türkiye ve diğer ülkelerde ÇED'in bugünkü durumu ve planlama ile ilişkisi irdelenmiştir. ÇED'nin planlama sürecinde kullanırımda farklı ülkelerdeki gelişmeler ve uygulamalara değinilmiştir. 1993-1999 yılları arasında Çevre Bakanlığı tarafından değerlendirilen ÇED raporlarına ilişkin verilere ve üç farklı sektörden alınan örnek durum incelemelerine dayanarak bugünkü Türk planlama ve ÇED sisteminin karmaşık çevresel faktörleri değerlendirme ve bunları plana entegre etmedeki verimliliği değerlendirilmiştir. ÇED' nin planlama sürecine entegre edilmesinin getireceği yararlara değinilmiştir. Türkiyedeki ÇED uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve ÇED'nin bir karar alma aracı olarak planlamaya entegre edilmesi bu çalışmanın tartışma konularıdır.
Özet (Çeviri)
ASTRACT ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT AS A DECISION MAKING TOOL IN URBAN AND REGIONAL PLANNING YENİCE, Zeynep Fikran M. S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Numan Tuna January, 1999,133 pages Environmental awareness has risen since 1970s. Now there is a widespread acceptance of the crucial importance of the natural resources and environmental quality for human beings to sustain their existence. There has been ever increasing emphasis on environmental quality in society, government and planning profession over the past decade or more. It has been understood that some urban developments have serious and irreversible effects on the environment. This fact necessitated the planners and people from related disciplines develop environmentally sensible planning strategies and ways to assess impacts of urban developments in order to bring mitigating measures and minimise the damage to environment. Environmental Impact Assessment (EIA) is developed as a tool to make a comprehensive assessment of impacts of the activity on environmental quality before the activity is implemented and to bring mitigating measures. Today it has been widely used in many countries and there are attempts to integrate EIA into planning process both for evaluating plan alternatives and iiito predict the impacts of plan proposals in advance and to modify plan decisions according to mitigating measures. The aim of this study is to evaluate the use of environmental impact assessment in the plan-making process as a tool providing comprehensive assessment of the environmental and formulation of mitigating measures. In this context, the state of EIA today and its relation to planning both in Turkey and other countries have been analyzed. Recent developments related to the use of EIA in the plan making process in different countries have been examined. Efficiency of current urban planning and EIA system in evaluating and incorporating complex environmental factors have been considered. Based on the data on EIA reports received by the Ministry of Environment between 1993-1998 and based on the case studies from three different sectors, problems of EIA practice in Turkey within the context of planning, have been evaluated. Concluding remarks have been made on the contribution of incorporating EIA into Turkish planning system. The problems of EIA practice in Turkey and integration of EIA into planning process as a decision making tool are points of discussion in this study.