Behçet hastalarında beyin ak madde traktlarındaki değişikliklerin Difüzyon Tensor Görüntüleme (DTI) ile gösterilmesi ve DTI parametrelerinin nörokognitif disfonksiyon ile ilişkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 828230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Behçet sendromu, Nöro-Behçet, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Difüzyon Tensör Görüntüleme, Behçet's syndrome, Neuro-Behçet, Magnetic Resonance Imaging, Diffusion Tensor Imaging
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Çalışmamızın temel hedefi, Nöro-Behçet ve nörolojik tutulumu olmayan Behçet hastalarının beyin ak madde traktlarının mikroyapısal bütünlüğünü difüzyon tensör görüntüleme (DTI) kullanarak değerlendirmek, elde edilen verileri klinik parametreler ve nörokognitif işlevlerle ilişkilendirmek ve klinik-anatomik ilişkileri inceleyerek potansiyel nörogörüntüleme belirteçleri oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu Kriterleri (ISG) ve Uluslararası Konsensus Önerileri (ICR) tanı kriterlerine göre belirlenmiş 34 nörolojik tutulumu bulunan Behçet sendromu hastası (Nöro-Behçet), 32 nörolojik tutulumu olmayan Behçet sendromu hastası ve 33 sağlıklı kontrol birey dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen bireylere difüzyon tensör görüntüleme (DTI) ve farklı kognitif işlevleri değerlendiren nöropsikolojik testler uygulanmıştır. Elde edilen DTI verileri, TBSS (Tract-based spatial statistics) ve otomatize probabilistik traktografi yöntemleriyle analiz edilerek gruplar arası farklılıklar araştırılmıştır. Ardından, Nöro-Behçet hastalarında majör ak madde traktlarına ait DTI parametrelerinin nöropsikolojik test skorlarıyla olan korelasyonu incelenmiştir. Bulgular: Nöro-Behçet hastalarının DTI parametreleri sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında hem supratentorial hem de infratentorial ak maddede diffüz bir mikroyapısal bütünlük kaybını göstermiştir. Ayrıca bu kaybın daha sınırlı düzeyde olmakla birlikte nörolojik tutulumu olmayan Behçet hastalarında da mevcut olduğu saptanmıştır. Nöro-Behçet hastalarında superior talamik radyasyon, singulum ve forniks başta olmak üzere pek çok ak madde traktının farklı kognitif alanlardaki bozulmayla istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız sonucunda DTI bulgularının Behçet hastalığında santral sinir sistemi tutulumuna bağlı nörokognitif etkilenmeyi öngörmek ve derecelendirmek için potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main aim of our study is to evaluate the microstructural integrity of brain white matter tracts in patients with Neuro-Behçet's disease and Behçet's disease without neurological involvement using diffusion tensor imaging (DTI), correlate the DTI data with clinical parameters and neurocognitive functions, and investigate clinical-anatomical relationships to establish potential neuroimaging biomarkers. Materials and Methods: The study comprised 34 Behçet's syndrome patients with neurological involvement (Neuro-Behçet) and 32 Behçet's syndrome patients without neurological involvement, identified based on the criteria set by the International Study Group of the Behcet's disease (ISG) and the International Consensus Recommendation (ICR). Additionally, 33 healthy individuals were included as the control group. All subjects underwent diffusion tensor imaging (DTI) and neuropsychological tests assessing various cognitive functions. The DTI data were analyzed using Tract-Based Spatial Statistics (TBSS) and automated probabilistic tractography methods to investigate intergroup differences. Subsequently, the correlation between DTI parameters of major white matter tracts in Neuro-Behçet patients and neuropsychological test scores was examined. Results: The DTI findings of Neuro-Behçet patients revealed a widespread loss of microstructural integrity in both supratentorial and infratentorial white matter compared to healthy individuals. Moreover, this loss of integrity was also observed in Behçet's syndrome patients without neurological involvement, albeit to a more limited extent. In Neuro-Behçet patients, several white matter tracts, including the superior thalamic radiation, cingulum, and fornix, exhibited statistically significant correlations with cognitive impairments across various domains. Conclusion: Our study suggests that DTI findings can serve as a potential biomarker for predicting and assessing neurocognitive impairment associated with central nervous system involvement in Behçet's disease.