Kurumsal iletişim bağlamında birlikte yaratma deneyimi: Otel işletmelerinde değer yaratım süreçlerinin incelenmesi
Co-creation experience in the context of corporate communication: Examining the process of value creation in ihe hotel businesses
- Tez No: 828270
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TOPSÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Birlikte Yaratma deneyimi, Kurumsal İletişim, Otel İşletmeleri, Hizmet Baskın Mantık, Co-creation experience, Corporate Communication, Hotel Businesses, Service-Dominant Logic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Birlikte yaratma olgusu özellikle dijitalleşen dünyada, işletmelerin müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin bir şekilde cevap vererek, rekabet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır. Birlikte yaratma sürecinde kurumsal iletişim stratejilerinin pratikte nasıl olduğu ve rolünün sorgulanması odağında yürütülen bu çalışma, birlikte yaratma sürecinin uygulayıcı perspektifinden, özellikle kurumsal iletişim bağlamında derinlemesine anlaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, araştırmanın kuramsal temellerinin açıklandığı bölümde, kurumsal iletişim ve birlikte yaratma kavramları detaylı bir şekilde ele alınmış; literatürdeki teorik modeller, hizmet baskın mantık kuramı temelinde incelenmiştir. Nitel yöntemlerden olgubilim deseniyle yürütülen bu tez, kurumsal iletişim yönetiminde üst düzey karar alıcı niteliğindeki yöneticilerin perspektifleri odağında yürütülmüştür. Çalışma kapsamında birlikte yaratma olgusu, kurumsal iletişim bağlamında yorumlamacı bir yaklaşımla derinlemesine ele alınmış, araştırma verileri yarı yapılandırılmış mülakatlar tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen veri seti MAXQDA programıyla niteliksel yöntemle analiz edilmiş ve elde edilen bulgular alan yazını bağlamında tartışılmıştır. Sonuç olarak, birlikte yaratma deneyimi sürecinde kurumsal iletişim uygulamalarıyla ne yönde entegrasyon sağladığı ve otel işletmelerinde değer yaratım süreçlerine ilişkin bileşenlerine dair kavrayışlar sunulmuştur. Bulgular, kurumsal iletişim stratejileri ile otel işletmelerinde birlikte yaratma arasındaki dinamik ilişkiyi ve kritik rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of co-creation, especially in a digitalized world, allows businesses to gain a competitive advantage by rapidly and effectively meeting customer expectations and needs. This study, focused on investigating the practical application and role of corporate communication strategies during the co-creation process, seeks a profound understanding of co-creation, particularly within the framework of corporate communication from a practitioner's standpoint. In this regard, the section that details the theoretical underpinnings of the research delves deeply into corporate communication and co-creation concepts; theoretical models in the literature are scrutinized based on the service-dominant logic theory. Utilizing a phenomenological approach within qualitative methodologies, this thesis is centered around the perspectives of senior decision-makers in corporate communication management. The phenomenon of co-creation, within this study, is thoroughly explored in the corporate communication context through an interpretative approach, and research data have been collected using semi-structured interviews. This data set was qualitatively analyzed with the MAXQDA software, and the findings were then contextualized within the extant literature. In conclusion, the study provides insights into how corporate communication practices intersect with the co-creation process and the crucial elements of value creation in hotel businesses. The results underscore the dynamic interplay and pivotal role between corporate communication strategies and co-creation in the hotel industry.