A Modification for an optimal routing algortithm for all-optical networks
Bütünüyle optik ağlarda bir optimal yönlendirme algoritmasının değiştirilmesi
  1. Tez No: 82828
  2. Yazar: KORAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: optik ağlar, geniş kapsamlı ışık ağları, dalga boyu paylaşımlı çoklama, veri yönlendirme ve dalga boyu atama, dalga boyu yönlendirme. vı, optical networks, wide-area lightwave networks, wavelength division multiplexing (WDM), routing and assignment of wavelength (RAW), wavelength routing. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz BÜTÜNÜYLE OPTİK AĞLARDA BİR OPTİMAL YÖNLENDİRME ALGORTİMASINTN DEĞİŞTİRİLMESİ YILDIZ, Koray Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih BİLGEN Aralık 1999, 75 sayfa Bütünüyle optik ağların, günümüz kullanıcılarının bant genişliği isteklerindeki artış dikkate alındığında, gelecek için olması zorunlu ve pratik bir çözüm olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu tezde, bütünüyle optik devre anahtarlamalı ağlarda yönlendirme ve dalga boyu atama sorunu ele alınmıştır. Konu ile ilgili bir kaç çözüm algoritması konunun kavranması amacıyla araştırılmıştır. Sorun ile ilgili yapılan araştırmalarda önerilen çözüm yöntemleri ve bazı katkılar sunulmuştur. Belirli bir optik ağın destekleyebileceği ortalama ışık yolu sayısını tahmin edebilmek için geliştirilen bir çözümsel model benzetim yoluyla incelenmiş ve model üzerinde bazı yorumlar sunulmuştur.Bazı veri yönlendirme ve dalga boyu atama algoritmaları benzetimlerle incelenmiştir. Anahtarlama düğümlerinde sınırlı sayıda dalga boyu çeviricisi bulunan dalga boyu yönlendirmeli ağlarda, dalga boyu çeviricilerin ışık yolu uzunluğunu azaltacak şekilde kullanıldığında engellenme olasılığının düştüğü görülmüştür. Bunun dışındaki durumlarda ağda daha kötü bir başatım elde edildiği gözlenmiştir. Bu tezde incelenmiş algoritmalardan biri daha iyi bir başarım elde edebilmek için değiştirilmiştir. Bu değişikliğe göre özgün algoritmaya, ışık yolu kurabilmek için kabul denetleme algoritması eklenmiştir. Değişikliğin etkileri benzetim yoluyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODIFICATION FOR AN OPTIMAL ROUTING ALGORITHM FOR ALL-OPTICAL NETWORKS YILDIZ, Koray M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih BİLGEN December 1999, 75 pages Wide area all-optical networks are emerging as practical and future- proof solution to the enormous bandwidth requirements of today's end users. In this thesis, routing and assignment of wavelengths (RAW) problem in circuit switched all-optical networks is considered. Several solution algorithms are surveyed to gain insight to the routing problem in all-optical networks. Some of the important contributions about the problem are presented. An analytical model for predicting the average number of lightpaths that a given network can support is investigated via simulations and some comments on the model is mpresented. Some of the routing and wavelength assignment algorithms are investigated via simulations. For the wavelength routing networks, which the switching nodes are equipped with a limited number of wavelength converters, it is seen that the wavelength converters decrease the blocking probability if they are used in a way that minimizes the lightpath length of the connections. Otherwise they introduce worse performance to the network. One of the investigated algorithms in this thesis is modified to develop the performance of the all-optical network. According to the modification, an admission control algorithm for establishing the lightpath is proposed. Effects of the modification are investigated via simulations.