Design and implementation of agent architecture for an electronic marketplace
Elektronik bir pazar için ajan mimarisi tasarımı ve uygulaması
  1. Tez No: 82834
  2. Yazar: METİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: elektronik ticaret, elektronik market, yazılım ajanları, pazarlık, iletişim, KQML, XML VI, Electronic commerce, electronic marketplace, software agent, negotiation, communication, KQML, XML. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz ELEKTRONİK BİR PAZAR İÇİN AJAN MİMARİSİ TASARIMI VE UYGULAMASI Yılmaz, Metin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Mart 1999, 75 sayfa En genel tanımıyla bilgisayar ağlan üzerinde alış-veriş yapmak anlamına gelen Elektronik Ticaret, hızla büyüyen İnternetin umut verici bir sonucu olarak gözlenmektedir. Yazılım ajanları özerk programlar olup insanlara zaman alıcı işlerinde yardımcı olurlar ve güncel uygulama alanlarından biri elektronik ticarettir. Yazılım ajanları hedefleri belirlendikten sonra kendi iradeleriyle insan müdahalesi olmadan işlemleri yürütebilirler. Web üzerinde üzerinde araştırma yapıp uygun ürünü bulmak zaman alıcı bir işlem olduğu için, aliş veriş ve pazarlık yapabilen yazılım ajanları elektronik ticaret mimarilerine uygun olmaktadır. Bilgisayarlar tarafından yapılan pazarlık elektronik ticaret içerisinde çok önemli bir yere sahiptir ve özelleştirilmiş kendi iradeleriyle hareket edebilen ajanlar pazarlık için uygundurlar. Kullanıcıları adma etkileşim yapabilmeleri için ajanlar arası bir iletişim mekanizması gerekir. Ajan mimarisine dayalı elektronik ticaretin dünya genelinde uyumlu olabilmesi için ajanlar arası iletişim standart olmalıdır. Bu amaçla,KQML(Bilgi Sorgu İşleme Dili) ajanlar arası iletişim için kullanılmaktadır. Ek olarak, ajanlar arası bilgi alış- verişinde, Internet üzerinde kendini tanımlayanbilgi aliş-verişi konusunda Standard olan XML (Geliştirilebilir İşaretleme Dili) kullamlmaktadır. Bu tezde, elekrtonik pazarlar için ajan mimarisi tasarlanmış ve uygulanmıştır, iletişim dili KQML olan ajanlar bilgi alış verişinde XML kullanmaktadır ve çok kişili, çok konulu pazarlık yeteneğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AGENT ARCHITECTURE FOR AN ELECTRONIC MARKETPLACE Yılmaz, Metin M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç March 1999, 75 pages Electronic Commerce, in its most general definition refers to selling and buying goods/services on the net and it has proven to be the most promising outcome of the explosive growth of the Internet. Software agents are autonomous programs helping people with time-consuming activities and one of the popular application areas for software agents is electronic commerce. Software agents can operate autonomously without the need for human supervision once the goals are defined for the agent. Since searching the Web and finding the best deal is a time-consuming activity in electronic commerce processes, software agents that can conduct the procurement process and can negotiate fit best to the electronic marketplace architecture. Automated negotiation has a vital role in electronic commerce and personalized autonomous natures of agents make them well suited for negotiation. For agents to make transactions on behalf of users, communication is required between agents. In order to make the agent-based Electronic Commerce compatible world wide, the message for inter-agent communication must be standartized in a flexible way. For this purpose, KQML (Knowledge Query Manipulation Language) 111is used for inter-agent communication. Furthermore, all data exchanges between agents are performed through XML (extensible Markup Language), which is an emerging standard for self-describing data exchange on the Internet. In this thesis, an agent architecture for an electronic market place is designed and implemented, where the agent communication language is KQML, data exchange format is XML, and agents have multi-party, multi-issue negotiation capability.