Characterization of the Küçük Menderes River basin aquifer system
Küçük Menderes Nehri Havzası akifer sisteminin karakterizasyonu
  1. Tez No: 82833
  2. Yazar: KORAY KAMİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Menderes Nehri Havzası, akifer karakterizasyonu, yeraltısuları veri bankası, hidrolik iletkenlik, çapraz doğrulama testi, kriging. M, Küçük Menderes River Basin, aquifer characterization, groundwater database, hydraulic conductivity, cross-validation test, kriging. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz KÜÇÜK MENDERES NEHRİ HAVZASI AKÎFER SİSTEMİNİN KARAKTERİZ AS YONU YILMAZ, Koray Kamil Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil Eylül, 1999, 138 sayfa Bu çalışma, Küçük Menderes Havzası yönetim planının geliştirilmesinde bir ön çalışma teşkil edecek olan, Küçük Menderes Havzası akifer sisteminin hidrojeolojik karakterizasyonu konusunu kapsar. İlk aşamada, havzada bulunan 586 kuyuya ait fiziksel ve kimyasal verilerin organizasyonu ve yönetimi amacıyla bir yeraltısulan veri bankası geliştirilmiştir. Havzada gözlemlenen birimlerin jeolojik ve hidrojeolojik özelliklerinin belirlenmesinde kuyu loğlarından elde edilen litolojik tanımlamalardan faydalamlmıştır. Havza genelinde, basen dolgusu, alüvyon yelpazesi, Neojen birimleri, mermer ve şist olmak üzere 5 adet hidrojeolojik birim ayırtedilmiştir. Akifer sistemini oluşturan birimlerin yanal ve dikey uzanımları tanımlanmıştır. Hidrojeolojik birimlerin su tutma özellikleri frekans dağılım histogramlan oluşturularak belirlenmiştir. Hidrolik iletkenlik ve özgül verim dağılımlarının log- normaL kuyu verim dağılımlarının ise normal dağılım özelliği gösterdiği saptanmıştır. Tarımsal amaçlı aşın yeraltısuyu kullanımının etkilerinin belirlenmesi amacıyla yeraltısuyu seviyelerinde meydana gelen tarihsel ve mevsimsel değişimlerincelenmiştir. Baz akım rejimi incelemeleri sonucunda yeraltısuyu aşın kullanımının 1980' li yılların başında ortaya çıktığı sonucuna varılmıştır. 1967 yılından bu yana, havza genelinde su seviyelerinde 15-25 m arasında değişen düşümler gözlenmiş; bazı bölgelerde düşümler 35-40 m düzeyine ulaşmıştır. Ekim 1998-Nisan 1999 tarihleri arasında su seviyelerinde genellikle 4-12 m arasında bir yükselme gözlenmiş olup, bazı bölgelerde bu yükselimin 20m1 yi aştığı görülmüştür. Akifer sisteminde meydana gelebilecek aşın çekim tehlikesinin incelenmesi amacıyla akiferlerin suya doygunluk haritaları oluşturulmuştur. Jeoistatistiksel yöntemler kullanılarak, akifer sistemine ait etkin hidrolik iletkenlik dağılımları belirlenmiştir. Logaritmik dönüşümlü hidrolik iletkenlik dağılımlarına ait semivaryogramlara, küresel, üssel ve gauss model varyogramlan çakıştınlmıştır. Çapraz doğrulama yöntemleri kullanılmış ve alüvyon yelpazesi/basen dolgusu birleşimi ve Neojen birimleri için gauss modelinin en uygun model olduğu saptanmıştır. Kriging metodu kullanılarak akifer sistemine ait bilinmeyen hidrolik iletkenlik değerleri kestirilmiştir. Alüvyon yelpazesi/basen dolgusu birleşimine ait hidrolik iletkenlik değerleri genel olarak 5-20 m/gün arasında değişmekte ve Bayındır civarında bulunan alüvyon yelpazesinde 70 m/gün "ü aşan en yüksek değerlere ulaşmaktadır. Neojen birimlerinde ise hidrolik iletkenlik değerleri genel olarak 2-20 m/gün arasında değişmekte olup, 30-45 m/gün arasında değişen yüksek değerler Torbalı kuzey ve kuzeydoğusunda gözlemlenmektedir. Kriging hataları, kriging metoduyla yapılan kestirmelerin güvenilirliğinin bir ölçüsü olup, yeni gözlem noktası yerlerinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF THE KÜÇÜK MENDERES RIVER BASIN AQUIFER SYSTEM YILMAZ, Koray Kamil M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan YAZICIGİL September, 1999, 137 pages This study presents the hydrogeological characterization of Küçük Menderes River Basin, which will serve as a preliminary study for developing groundwater management policies. As a first attempt a groundwater database was developed to organize and manage all the available physical and chemical information related to 586 wells existing in the basin. Lithological descriptions contained in the borehole logs were evaluated for better assessment of geological and hydrogeological characteristics of the units observed in the study area. Five hydrogeological units namely; alluvial fill, alluvial fan, Neogene units, marble and schist were distinguished. Both lateral and vertical extents of the aquifers constituting the aquifer system were defined. Water bearing properties of the hydrogeological units were inferred by constructing frequency distribution histograms. Distribution of hydraulic conductivity and specific capacity were found to be log-normal in character while well-yield distribution were normal. Historical and seasonal changes in groundwater levels were analyzed to infer the effect of over-utilization of groundwater resources due to irrigation. Analysis of baseflow regime indicated that the initialization of over-utilization goes back to uiearly 1980's. Since 1967, water table was declined by 15-25 m; locally 35-40 m declines were also observed. Water table rise in October 1998-April 1999 period was generally between 4-12 m, with maximum rise exceeding 20 m. Saturated thickness maps of the aquifer system were also prepared in order to observe the risk ofdewatering. Geostatistics were used to infer the hydraulic conductivity structure dominating the aquifer system. Spherical, exponential and gaussian model variograms were fitted to the semivariograms of log-transformed hydraulic conductivity values. Cross validation tests were performed and gaussian type of model variogram was determined as the best-fit model variogram both for alluvial fan-fill combination and Neogene units. Kriging method was used to make estimates of the unknown hydraulic conductivity values within the aquifer system. Hydraulic conductivity values in alluvial fan-fill combination are generally ranging between 5-20 m/d where the higher values exceeding 70 m/d are observed in alluvial fan deposits around Bayındır. In Neogene units, on the other hand, hydraulic conductivity values ranges between 2-20 m/d and the higher values are observed to the N and NE parts of Torbalı ranging between 30-45 m/d. Kriging errors are a measure of the reliability of the kriging estimates and yield key information in selecting additional observation point locations.