Synthesis and characterization of a cyclodextrin based artificial enzyme
Siklodekstrin tabanlı bir yapay enzimin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 82839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Siklodekstrin, ester hidrolizi, hız artışı, yapay enzimler. vı, Cyclodextrin, ester hydrolysis, rate acceleration, artificial enzymes. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz SIKLODEKSTRIN TABANLI BİR YAPAY ENZİMİN SENTEZİ VE KARAKTERIZASYONU Yousefieh, Nazita Yüksek Lisans. Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin U. Akkaya January 1999, 80 Sayfa Siklodekstrinler supramoleküler kimyadaki en önemli yapı taşlarındandır. Modifiye edilmiş siklodekstrinler yapay enzim olarak çalışılmışlardır. Bu enzim modelleriyle, enzimatik reaksiyon mekanizmalarını çalışmak mümkündür. Bu çalışmada, pek çok doğalenzimde görülen genel asit-genel baz katalizini modelleyen bir siklodekstrin-tabanlı yapay enzim sentezlenmiştir. Sentez iki aşamada yapıldı ve elde edilen yapay enzimin kinetik karakterizasyonu tamamlandı. Yapay enzimin ayrıntılı Michaelis-Menten kinetiği çalışıldı. İlk kez olarak bir yapay enzimin kompetitif inhibisyon verileri, inhibitörün Kj değeri ile birlikte elde edildi. Katalizin pH'a bağlılığı açık bir şekilde gösterildi ve optimal katalitik aktivitenin metilamino grubunun asit ve baz formlarının önemli miktarda bulunduğu pH 8.5'ta olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF A CYCLODEXTRIN-BASED ARTIFICIAL ENZYME Yousefieh, Nazita M. S., Department of Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin U. Akkaya January 1999, 80 pages Cyclodextrins are very important building blocks in supramolecular chemistry. A number of modified cyclodextrins have been studied as artificial enzymes. It is possible to study the enzymatic reaction inmechanisms by these enzyme models. In this study, a cyclodextrin based artificial enzyme was synthesized which models general acid-general base catalysis, typically found in many natural enzymes. Synthesis was carried out in two steps, and the resulting artificial enzyme was characterized kinetically. A detailed Michaelis-Menten kinetics of the artificial enzyme was studied. For the first time competitive inhibition data was obtained along with a K value for the inhibitor. The pH dependence of the catalysis was clearly shown and the optimal catalytic activity was found to be at pH 8.5, where both the acid and basic forms of the methylamino function was present at appreciable amounts.