Synthesis and the kinetic characterization of a cyclodextrin based artificial hydrolase
  1. Tez No: 82472
  2. Yazar: ÜMİT AKDEMİR AKPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN U. AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Siklodekstrin, yapay enzim, ester hidrolizi, enzim modeli, genel asit-genel baz katalizi. VI, cyclodextrin, artificial enzyme, enzyme model, ester hydrolysis, general acid-general base catalysis. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz SİKLODEKSTRİN TABANLI BİR YAPAY HİDROLAZ SENTEZİ VE KİNETİK KARAKTERİZASYONU Akpınar Aldemir, Ümit Yüksek Lisans. Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin Umut Akkaya Ağustos 1999, 87 sayfa Siklodekstrinler, halkalı glikoz oligomerleri olup, supramoleküler kimyanın en önemli yapı taşlarıdır. Modifiye edilmiş siklodekstrinler yapay enzim olarak çalışılmaktadır.Bu çalışmada, genel asit-genel baz mekanizmasıyla çalışan yapay bir hidrolazın sentezi ve kinetik karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Sentez kısmı iki ana aşamadan oluşuyor. İlk aşamada bir makrosiklik triamin sentezlendi ve ikinci aşamada bu amin, siklodekstrine takıldı. Sentezlenen yapay hidrolazın kinetik karakterizasyonu yapıldı. Michealis-Menten kinetiği yapıldı. Yapay enzimin kompetitif inhibisyonu incelenip, inhibitörün K, değeri bulundu. Optimal katalitik aktivite, amino grupların asidik ve bazik fromlarının eşit miktarda olduğu pH 9.0 da elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND KINETIC CHARACTERIZATION OF CYCLODEXTRIN BASED ARTIFICIAL HYDROLASE Akpınar Aldemir, Ümit M. S., Department of Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Engin U. Akkaya August 1999, 87 pages Cyclodextrins, being the cyclic oligomers of glucose, are very important building blocks of supramolecular chemistry. Derivatized cyclodextrins have been as artificial enzymes. IllIn this study, the synthesis of an artificial hydrolase, catalyzing ester hydrolysis by general acid-general base mechanism, and its kinetic characterization was carried out. Synthesis part has two main steps. In the first step, a macrocyclic triamine was synthesized and this amine was attached to the primary face of cyclodextrin in the second step of the synthesis. The resulting hydrolase mimic was characterized kinetically. The Michealis Menten kinetics was also studied. The competitive inhibition of the hydrolase model was examined and K, value of the inhibitor was obtained. The optimal catalytic activity was achieved at pH 9.0 in which both acidic and the basic form of the amino functions was present in equal amounts.