Identification of by products in hydrogen producing bacteria Rhodobascter sphaeradies OU 001 grown in waste water of a sugar refinery
Şeker fabrikası atık suyundan hidrojen üretebilen Rhadobacter sphaeradies OU 001'in yan ürünlerinin karakterizasyonu
  1. Tez No: 82838
  2. Yazar: DENİZ ÖZGÜR YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhodobacter sphaeroides OU.001, Hidrojen, Atık su, Poly- beta-hydroxy butyric acid (PHB), Carotenoid pigmentleri. vı, Rhodobacter sphaeroides OU.001, Hydrogen, Waste water, Poly- beta-hydroxybutyric acid (PHB), Carotenoid pigments IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz ŞEKER FABRİKASI ATIK SUYUNDAN HİDROJEN ÜRETEBİLEN Rhodobactersphaeroides O.U. 001'İN YAN ÜRÜNLERİNİN KARAKTERİZASYONU Yiğit, Deniz Özgür Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz. Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Lemi Türker. Eylül 1999, 111 sayfa Rhodobacter sphaeroides O.U. 001 şeker fabrikası atık suyunu kullanarak fotobiyoreaktörde hidrojen üretebilmektedir. Sistemin verimini arttırmak için hücrelerin ürettiği değerli yan ürünler araştırılmıştır. Poly-beta- hydroxy butyric asit (PHB) bu yan ürünlerden biridir. Aerobik ortamda L-malik asit ve sodyum gulutamat içeren standart besiyerlerinde ve atık su içeren besi yerlerinde üretilmiş hücrelerdeki PHB üretimleri incelenmiştir. Ayrıca anaerobik ortamda atık su içeren besiyerindeüretilmiş hücrelerin gaz ve PHB üretimlerine bakılmıştır. En fazla PHB üretiminin 0.5 g / L ve en fazla gaz üretiminin ise 108 saat sonunda 34.8 mi olduğu görülmüştür. Ama hidrojen çıkışının PHB üretimine oranı alındığında PHB üretiminin hidrojen üretimini engellediği görülmüştür. Rhodobacter sphaeroides OU.OOVin karotenoid pigmentleri belli zaman aralıklarında aseton ile Soksile cihazında ekstrakt edilmiş, ve toplam miktarları spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. 108 saat boyunca 12 saatte bir veri alınmış, karotenoid üretimi incelenmiştir. En fazla üretilen karotenoid miktarı 0.7 mg / 50 mi kültür olarak bulunmuştur. Karotenoid ekstresi ince tabaka kromotografisi ile analiz edilmiştir. Bu verilere göre, PHB ve karotenoid pigmentleri, şeker fabrikası atık suyunu kullanarak hidrojen üreten fotobiyoreaktörden elde edilebilmektedir. Bu şekilde verimliliğini artacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION OF BY-PRODUCTS IN HYDROGEN PRODUCING BACTERIA; RhodobactersphaeroidesO.U. 001 GROWN IN WASTE WATER OF A SUGAR REFINERY Yiğit, Deniz özgür M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Co-Supervisor: Prof. Dr. Lemi Türker September 1 999,1 1 1 pages Rhodobacter sphaeroides O.U. 001. is able to produce hydrogen anaerobically in a photobioreactor; and it can also utilize waste water from sugar refinery. The cells were screened for the presence of valuable by products, to increase the feasibility of this system. Poly-beta-hydroxybutyric acid (PHB) is one of the by-products. PHB production was measured in both the standard culture media containing L-malic acid and sodium glutamate and media including waste iiiwater from sugar refinery under aerobic conditions. In addition; PHB concentration and amount of collected gas was determined in culture media including waste water under anaerobic conditions. It was found that a maximum concentration of PHB produced was approximately 0.5 g / L and the amount of gas collected was 34.8 ml in 108 hours The ratio of hydrogen to PHB production indicated that PHB production inhibited hydrogen production. Carotenoid pigments of Rhodobacter sphaeroides OU.001 were extracted in Soxilet apparatus with acetone and the total carotenoid amounts were detected using spectrophotometric techniques. Carotenoid production was followed for 108 hours and the amount of carotenoid with respect to time was determined. The maximum carotenoid production was 0.7 mg / 50 ml of culture at the stationary phase of growth. Chromatographic analysis of the extract was performed with thin layer chromatography. From these results it can be concluded that PHB and carotenoid pigments may be collected from the hydrogen producing photobioreactor which utilizes waste water from sugar refinery to increase the feasibility of the system.