Çocukluk çağı obezitesinde anne sütü alım süresi ve ek gıdalara geçiş sürecinin metabolik parametreler ile ilişkisi
The relationship between childhood obesity with metabolic parameters of intake time of breast milk and additional foods transition process
  1. Tez No: 828445
  2. Yazar: GÜL KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Obezitesi, Anne Sütü Alım Süresi, Ek Gıdaya Geçiş Süreci, Metabolik Parametreler, Childhood Obesity, Intake Time of Breast Milk, Additional Foods Transition Process, Metabolic Parameters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmada çocukluk çağı obezitesinde anne sütü alım süresi ve ek gıdaya geçiş sürecinin metabolik parametreler üzerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Tez çalışması, Eylül 2022 – Mart 2023 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı polikliniğine başvuran 6-18 yaş aralığında obezite tanısı konmuş 240 çocuk hastalar ve ebeveynleri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu, antropometrik ölçümler ve biyokimyasal bulgular kullanılmıştır. Bulgular: Anne sütü alım süresi parametresi dikkate alındığı zaman, çocukların %5,4'ü 0-2 ay aralığında, %8,8'i 3-5 ay aralığında, %16,7'si 6-12 ay aralığında ve %62,5'i 13 ay ve üzeri sürede anne sütü aldığı tespit edilmiştir. Anne sütü alım süresine göre, 0-2 ay, 3-5 ay, 6-12 ay, 13 ay ve üzeri anne sütü ile beslenen çocukların sırasıyla %76,9'u, %71,4'ü, %80'i ve %82'si obez olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonucunda anne sütü alım süresine göre obez olma veya fazla kilolu olma arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Anket çalışmasına katılan obez çocukların ebeveynlerine ek gıdaya geçiş süreci sorgulandığı zaman, %0,4'ü 0-2 ay, %9,2'si 3-6 ay ve %90,4'ü 6. aydan sonra ek gıdaya başladığı tespit edilmiştir. Çocuklara verilen ilk gıda çeşidi ile çocuklarda obezite görülme olasılığı arasında istatistiksel bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Çalışma kapsamında değerlendirilen katılımcıların ek gıdaya geçiş süreci ile antropometrik ölçümler arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Bu tez çalışmasında elde edilen sonuçlara göre, çocukluk çağı obezitesi ile incelenen parametreler arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Sonraki dönemlerde çocukluk çağı obezitesini etkileyen diğer parametrelerin de ele alındığı geniş bir çalışma planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the effects of intake time of breast milk and the additional foods transition process on metabolic parameters in childhood obesity were investigated. Material and Methods: The thesis study was carried out with 240 children diagnosed with obesity between the ages of 6-18 who applied to the Pediatric Endocrinology Department of Aydın Adnan Menderes University Application and Research Hospital betweeen September 2022 and March 2023. The obtained data were determined the questionnaire form prepared by the researcher, anthropometric measurements and biochemical findings. Results: When the breast milk intake parameter is taken into account, it was determined that 5,4% of the children who are in the range of 0-2 months, 8,8% of children who are in the range of 3-5 months, 16,7% of children who are in the range of 6-12 months and 62,5% of children who are 13 months or more were breastfed. According to the intake time of breast milk, it was determined that obese of children who are fed with breast milk in the range of 0-2, 3-5, 6-12 and 13 months and more, were 76,9%, 71,4%, 80% and 82%, respectively. As a result of the analysis, no relationship was found between being obese and overweight according to the intake time of breast milk (p>0,05). When parents of obese children who participated in the questionnaire were questioned about the additional foods transition process, it was determined that 0,4% of the children who are in the range of 0-2 months, 9,2% of the children who are in the range of 3-6 months and 90,4% of the children who are in the range of after 6 months started additional foods. No statistical relationship was found between the first food variety which is given to children and the probability of obesity in children (p>0,05). No significant correlation was found between the additional foods transition process and anthropometric measurements of the participants which are evaluated within the scope of the study (p>0,05). Conclusion: In this thesis study according to the obtained results, no significant relationship was determined between childhood obesity and the parameters examined. In the following periods, a large study that other parameters affecting childhood obesity are also discucced is planned.