Behaviour of irregular structures under earthquake loading
Düzensiz yapıların deprem yükü altındaki davranışları
  1. Tez No: 82852
  2. Yazar: CENK ALHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz yapılar, ortogonal olmama, burulma düzensizliği, eksentrisite, Irregular structures, nonorthogonality, torsional irregularity, eccentricity
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
DÜZENSİZ YAPILARIN DEPREM YÜKÜ ALTINDAKİ DAVRANIŞLARI ÖZET Binalardaki çeşitli şekil ve rij itlik düzensizlikleri tanımlandı. Burulma düzensizliği ve ortogonal olmama düzensizliğini incelemek için parametrik çalışmalar yapıldı. Analizler yeni Türkiye Deprem Yönetmeliği'ne (1998) göre yapıldı. Burulmanın düşey taşıyıcı elemanların moment ve kesme kuvveti değerlerine etkilerini incelemek için bir model bina planı seçildi ve perde duvarların yeri değiştirilerek binada burulma yaratıldı. Farklı rijitlik merkezlerine sahip 1, 5 ve 10 katlı üç ayrı bina hem dinamik analiz yöntemi hem de eşdeğer deprem yükü yöntemi ile analiz edildi. Bu iki farklı metod ile elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı. Ortogonal olmama düzensizliğinin düşey taşıyıcı elemanların moment ve kesme kuvveti değerlerine etkilerini incelemek için bir adet ortogonal olmayan ve iki adet ortogonal olan perde duvarlara sahip beş katlı bir bina seçildi. Ortogonal olmayan perde duvar üç değişik açı ile yerleştirildi ve her üç değişik durum, beş değişik deprem yönü göz önüne alınarak analiz edildi.
Özet (Çeviri)
IV BEHAVIOR OF IRREGULAR STRUCTURES UNDER EARTHQUAKE LOADING ABSTRACT Various types of shape and rigidity irregularities in buildings have been described. Parametric studies have been carried on two main types of irregularity, (a) the torsional irregularity and (b) the nonorthogonality. The seismic analyses have been carried out according to the Earthquake Code of Turkey, 1998. In order to investigate the effects of torsion on moment and shear values of the vertical structural elements, a typical model building plan has been selected. The torsional irregularity has been created on the building by changing the location of the shear walls, thus the center of rigidity of the building. Three cases of different centers of rigidity for 1, 5, and 10-storey building have been considered. Each case has been analyzed by both the method of equivalent earthquake loading and the dynamic analysis. The results obtained by these two different methods have been compared. In order to investigate the effects of nonorthogonality on the distribution of moments and shears of the vertical structural elements, a 5-storey building has been selected with one nonorthogonal and two orthogonal shear walls. Three cases of different orientations of the nonorthogonal wall have been considered. Each case has been analyzed for five different directions of earthquake.