Urban transportation-Antalya as a case study
Kent ulaşımı-Antalya örneği
- Tez No: 82860
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH S. TEZCAN, DOÇ. DR. GÖKMEN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şehir Ulaşımı, Ulaşım Planlaması, Antalya, Raylı Sistem, Metro Fizibilitesi, Urban Transportation, Transportation Planning, Antalya, Rail System, Metro Feasibility
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
ÖZET Bu çalışmada, ulaşım planlaması ve kentsel ulaşımın tarihsel bir perspektif içinde gelişimi, şehirlerin gelişimleri de dahil edilerek anlatılmıştır. Mevcut ulaşım problemleri ve onların çözümleri tanımlandıktan sonra, ulaşım planlamasında çok önemli bir girdi olan, envanter ayrıntıları ile açıklanmıştır. Daha sonra Klasik Ulaşım Planlaması, Çabuk Cevap Yaklaşımı, ve Bireysel Davranış Yaklaşımı gibi bazı ulaşım planlaması teknikleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Ayrıca ulaşım planlama paket programı TMODEL ve modelleme aşamalarından kısaca bahsedilmiştir. Antalya için yapılan ulaşım planlaması örnek çalışma olarak sunulmuştur. Bu örnek çalışmada, daha önce yapılan yapılan Ulaşım Planlaması, rnüfiıs bilgileri, ulaşım bilgileri ve trafik sayımları gibi yeni bilgiler kullanılarak güncelleştirilmiş ve revize edilmiştir. Planlama hedef yılı olarak 2020 yılı seçilmiştir. Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye'de on birinci sırada olan Antalya, otomobil sahipliğinde ise birinci sıradadır. Nüfus ve otomobil sahipliğindeki bu artış büyük trafik problemleri doğurmaktadır. Sürekli artan trafik problemlerini çözebilmek ve toplu taşımacılığı iyileştirmek için, üç hattan ve toplam 53.5 kilometre uzunluktan oluşan yeni raylı sistem ve bu hatları besleyecek olan yeni otobüs hatları belirlenmiştir. Bunun yanında, üç güzergah için, yolculuk tahminleri, sistem özellikleri ve fizibilite çalışmaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study the historical background of urban transportation including the development patterns and transportation planning are presented. After describing the nature of current transportation problems and their possible solutions, the inventory, which is an extremely necessary input to transportation planning, is given in detail. Subsequently, several well-known techniques of transportation planning, such as Classical Approach, Quick Response Approach, and Disaggregate Behavioural Approach, are discussed. TMODEL transportation planning software package and its modelling procedure are briefly presented. As a case study, the transportation planning is studied for the city of Antalya. In this case study, a previously executed Transportation Planning is updated and revised on the basis of new information such as demographic and transportation information, and traffic counts, etc. The target year of this study is selected as the year 2020. Antalya is the eleventh largest city of Turkey from the view point of population density but the first city in Turkey in terms of car ownership. The increasing rates of population and car ownership are causing immense traffic problems. In order to be able to solve the ever increasing transportation problems, and to improve mass transportation a new rail system, which comprises three distinct lines with a total length of 53.5 kilometers and also new additional bus lines which will feed this rail system are proposed. Besides, for each of three rail lines, travel assumptions, system specifications and feasibility studies are presented.