Elektif nonkardiyak cerrahi geçiren yaşlı hastalarda anestezi uygulamalarının kognitif fonksiyonlar ve hemodinamik parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of anesthesia applications on cognitive functions and hemodynamic parameters in elderly patients undergoing elective noncardiac surgery
- Tez No: 828604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kognitif disfonksiyon, Genel anestezi, Rejyonel anestezi, Periferik sinir bloğu, Minimental test, Cognitive dysfunction, General anesthesia, Regional anesthesia, Peripheral nerve block, Minimental test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
eknolojinin gelişmesi ve insan ömrünün uzaması ile geriatrik hastalarda yapılan cerrahiler artmakta olup bu hastaların pulmoner ve kardiyak rezervlerindeki azalma nedeniyle anestezik ilaçlar intraoperatif hemodinamiyi daha fazla etkilemektedir. Bununla birlikte anestezi uygulamaları geriatrik hastalarda kognitif bozukluklara da yol açabilmektedir. Çalışmamızda Ocak 2022-Ağustos 2022 tarihleri arasında elektif non-kardiyak cerrahi geçiren 65 yaş üstü hastalarda anestezi uygulamalarının intraoperatif hemodinamik parametreler ve yakın dönem kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerini araştırdık. Bu amaçla verilerine eksiksiz ulaşılabilen 569 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar anestezi tekniğine göre; genel (Grup G, n:343), spinal (Grup S, n:106), epidural (Grup E, n:73) ve periferal blok (Grup P, n:47) anestezisi olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri ve pre/postoperatif mini-mental test (MMT) skorları hasta dosyalarından, intraoperatif hemodinamik veriler ise anestezi gözlem formlarından kayıt edildi. Hastaların demografik verileri incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi. ASA skorunun en düşük Grup S'de, en yüksek Grup P'de olduğu, en kısa anestezi ve cerrahi sürenin de yine Grup S'de olduğu gözlendi. Tüm gruplarda operasyon öncesine göre taburculuktaki MMT skorunun daha düşük olduğu tespit edildi. Bununla birlikte en düşük MMT skorları Grup P'de gözlendi. Ancak MMT skorlarındaki istatistiksel olarak anlamlı azalmanın sadece Grup G'de olduğu tespit edildi. İntraoperatif hemodinamik parametrelerdeki belirgin değişikliklerin de yine Grup G'de olduğu gözlendi. Sonuç olarak, ASA skoru yüksek olan hastalarda anestezi tercihimizin periferal blok uygulaması yönünde olduğunu gözlemledik. Yakın dönem postoperatif kognitif disfonksiyon gelişme riskinin genel anestezi uygulamalarında daha yüksek olduğunu tespit ettik. Rejyonel ve periferal blok uygulamalarının, genel anestezi uygulamalarına göre geriatrik hasta grubunda tercih edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
With the development of technology and the extension of human life, surgeries performed on geriatric patients are increasing and anesthetic drugs affect intraoperative hemodynamics more due to the decrease in the pulmonary and cardiac reserves of these patients. However, anesthesia practices can also cause cognitive disorders in geriatric patients. In our study, we investigated the effects of anesthesia applications on intraoperative hemodynamic parameters and near-term cognitive functions in patients over the age of 65 who underwent elective non-cardiac surgery between January 2022 and August 2022. For this purpose, 569 patients whose data were fully accessible were included in the study. According to the anesthesia technique, patients were divided into 4 groups; general (Group G, n:343), spinal (Group S, n:106), epidural (Group E, n:73) and peripheral block (Group P, n:47) anesthesia. Demographic characteristics and pre/postoperative mini-mental test (MMT) scores of the patients were recorded from the patient files and intraoperative hemodynamic data were recorded from the anesthesia observation forms. When the demographic data of the patients were examined, no statistically significant difference was detected between the groups. It was observed that the ASA score was lowest in Group S, highest in Group P and the shortest anesthesia and surgery time was also in Group S. It was determined that the MMT score at discharge was lower in all groups than before the operation. However, the lowest MMT scores were observed in Group P. However, a statistically significant decrease in MMT scores was found only in Group G. Significant changes in intraoperative hemodynamic parameters were also observed in Group G. As a result, we observed that our anesthesia preference was to apply peripheral block in patients with high ASA scores. We found that the risk of developing near-term postoperative cognitive dysfunction is higher in general anesthesia applications. We believe that regional and peripheral block applications should be preferred in the geriatric patient group compared to general anesthesia applications.