Engelli bireylerin spora katılım motivasyonu ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between sports participation motivation and psychological resilience levels of disabled individuals
- Tez No: 828663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Engelli, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Sports, Disabled, Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmada engelli bireylerin spora katılım motivasyonu ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubu belirlenirken,“Kolaylıkla Bulunabileni Örnekleme”yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmaya Tokat ve Kastamonu ilinde ikamet eden 107 kadın ve 189 erkek olmak üzere toplamda 296 kişilik; dil bozukluğu, görme ve işitme engeli olan sporcu topluluğu katılmıştır. Veri toplama aracı olarak“kişisel bilgi formu”,“engelli bireylerde spora katılım motivasyonu ölçeği”ve“psikolojik sağlamlık ölçeği”kullanılmıştır. Tüm veriler bilgisayarda SPSS (statistical package for social sciences) for Windows 22 programına kaydedilerek analiz edilmiştir. Verilerin normalliğine karar vermek için KolmogorovSmirnov test, normal dağılımın diğer varsayımları olan basıklık ve çarpıklık değerleri incelenerek değerlendirilmiştir. Bağımsız iki grup karşılaştırmasında t-testi bağımsız örneklem t-testi (Independent sample t-testi) kullanılmıştır. Bağımsız ikiden fazla grup karşılaştırmasında tek yönlü varyans analizi, farkın kaynağının belirlenmesinde Tukey testi kullanılmıştır. Sayısal değişkenler arası ilişkiye Pearson korlasyon katsayısı ile bakılmıştır. Elde edilen değerlerin anlamlı olup olmadığının yorumlanmasında 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt olarak kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda psikolojik sağlamlık ile spora katılım motivasyonu arasında pozitif yönde düşük düzeyde ilişki olduğu ve gelir düzeyi değişkenine göre katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeylerinin anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, spor yaşı ve haftalık spor yapma süresi değişkenlerine göre de katılımcıların spora katılım motivasyonlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between sports participation motivation and psychological resilience levels of disabled individuals. The relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. While determining the research group, the“Sampling Easily Available”method was used. A total of 296 athletes with language impairment, visual, hearing and physical disabilities, including 107 women and 189 men residing in Tokat and Kastamonu provinces, participated in the research.“personal information form”,“Sports participation motivation scale in disabled individuals”and“psychological resilience scale”were used as data collection tools. All data were analyzed by saving them to the SPSS (statistical package for social sciences) for Windows 22 program on the computer. To decide the normality of the data, the Kolmogorov-Smirnov test was evaluated by examining kurtosis and skewness values, which are other assumptions of normal distribution. Independent sample t-test was used to compare two independent groups. One-way analysis of variance was used to compare more than two independent groups, and the Tukey test was used to determine the source of the difference. The relationship between numerical variables was examined with Pearson correlation coefficient. A significance level of 0.05 was used as a criterion in interpreting whether the obtained values were significant or not. In line with the findings obtained in the research, it was determined that there was a low positive relationship between psychological resilience and motivation to participate in sports, and the psychological resilience levels of the participants differed significantly according to the income level variable. In addition, it was determined that the motivations of the participants to participate in sports differed significantly according to the variables of age, education level, income level, sports age and weekly sports time.