Tıp fakültesi öğrencilerinde yeme tutumu ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between eating attitude, depression and life satisfaction in students of faculty of medicine
- Tez No: 828676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT SIRRI KETEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beck Depresyon Envanteri, Depresyon, Tıp Öğrencileri, Yeme Tutumu, Yaşam Doyumu, Eating Attitude, Depression, Beck Depression Inventory, Life Satisfaction, Medical Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmada tıp fakültesi öğrencilerinin yeme tutumu düzeylerinin ve yeme tutumu bozukluklarına eşlik eden sosyodemografik veriler ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu araştırmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden 339 öğrenci dahil edilmiştir. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Yeme Tutumu Testi (YTT-40), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 22.0 programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare analizi, Shaphiro Wilk, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis ve Dunn, Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin 198'i (%58,4) kadın, 141'i (%41,6) erkektir. YTT-40 puan ortalaması 17,21 ± 9,82, BDE puan ortalaması 16,24 ± 11,1, YDÖ puan ortalaması 14 ± 4,32 olarak belirlenmiştir. Cinsiyet, yaş, BKİ, akademik başarı düzeyi, aile gelir durumu, kalınan yer, kronik hastalık, sigara, alkol kullanımı, egzersiz yapma durumu, uykuya dalma güçlüğüne göre YTT-40, BDE ve YDÖ puanlarının karşılaştırılması incelenmiş, BKİ, depresyon düzeyi, uykuya dalma durumuna göre YTT-40 puanları arasında, akademik başarı düzeyi, sigara kullanımı, uykuya dalma durumuna göre BDE puanları arasında, aile gelir durumu, akademik başarı düzeyi, sigara kullanımı, uykuya dalma durumuna göre YDÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Ölçekler arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, YTT-40 ile BDE puanları arasında pozitif korelasyon, YTT-40 ile YDÖ ve BDE ile YDÖ arasında negatif korelasyon olduğu saptanmıştır. Sonuç: Yeme tutumu sorunlarının sadece fiziksel sağlıkla ilişkili olmadığını, aynı zamanda psikoloji ve yaşam kalitesi açısından da önemli sonuçlar doğurabileceğini göstermektedir. Yeme tutumu bozukluğu ile ilgili eğitim ve koruyucu tedbirlerin alınması, hastalık oluşmuşsa tedavinin sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the relationship between the eating attitudes of medical faculty students, sociodemographic data accompanying eating attitude disorders, and depression and life satisfaction. Materials and Methods: This cross-sectional study included 339 students from Gaziantep University Medical Faculty. The research employed the Personal Information Form, Eating Attitude Test (EAT-40), Beck Depression Inventory (BDI), and Life Satisfaction Scale (LSS). Data were analyzed using SPSS 22.0. Methods included descriptive statistics, chi-square analysis, Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis, Dunn, and Spearman correlation analysis. Findings: Of the students, 198 (58.4%) were female, and 141 (41.6%) were male. The EAT-40 score mean was 17.21 ± 9.82, BDI score mean was 16.24 ± 11.1, and LSS score mean was 14 ± 4.32. Statistically significant differences were found in EAT-40 scores based on BMI, depression level, and difficulty falling asleep; in BDI scores based on academic achievement level, smoking, and difficulty falling asleep; and in LSS scores based on family income status, academic achievement level, smoking, and difficulty falling asleep. A positive correlation existed between EAT-40 and BDI scores, while a negative correlation existed between EAT-40 and LSS, and between BDI and LSS. Conclusion: This study emphasizes that eating attitude issues impact not only physical health but also psychology and quality of life. It underscores the need for education and preventive measures concerning eating attitude disorders and the importance of providing treatment when the disorder is present.