Uçuk üzerinde etkili bitkisel kaynaklı antiviralleri içeren topikal nanoemüljel formülasyonlarının geliştirilmesi
Development of topical nanoemulgel formulations containing herbal origin antivirals effective on herbs
  1. Tez No: 828675
  2. Yazar: TUĞBA KAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: HSV-1, nanoemüljel, melisa uçucu yağı, yıldız anason uçucu yağı, antiviral aktivite, HSV-1, nanoemulgel, lemon balm essential oil, star anise essential oil, antiviral activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Herpes simpleks virüsü (HSV) enfeksiyonları dünya çapında en önemli sağlık sorunlarından birini oluşturmaktadır. İnsanlardaki en yaygın enfeksiyonlardan biri olup, genel popülasyonun > %70'ini enfekte ettiği bildirilmiştir. Herpes labialis enfeksiyonunun topikal tedavisi standarttır, çoğunlukla sadece DNA polimerazlarını inhibe eden asiklovir ve türevleridir. Son zamanlarda antiherpetik ilaçlara karşı direnç bildirilmiştir. Bu nedenle, HSV enfeksiyonlarıyla başa çıkmak için yeni antiviral ajanlara ihtiyaç vardır. Nanoemülsiyonlar ilaç moleküllerinin taşıyıcıları olarak görev yapan mikron altı boyut aralığındaki kolloidal parçacıklı sistemlerdir. Nanoemüljel, seçilen ilacı cilde iletmek amacıyla bir araç olarak kullanılan emülsiyonun hem S/Y hem de Y/S tipi olabileceği bir jel ve emülsiyon kombinasyonudur. Bu tez çalışmasının temel amacı uçuk üzerinde etkili bitkisel kaynaklı antiviralleri içeren topikal nanoemüljel formülasyonlarının geliştirilmesidir. Formülasyonlar ilk olarak ultrasonikasyon yöntemi kullanılarak nanoemülsiyon formda hazırlanmış olup stabilite testlerine maruz bırakılmıştır. İkinci aşamada doğal bir polimer olan ksantam zamkı (1:1, 1:1,5, 1:2) ile karıştırılarak nanoemüljel forma dönüştürülmüş ve ardından tekrar hızlandırılmış stabilite testlerine bakılmıştır. Stabilite testlerini başarı ile geçen F1P2 %1, F1P2 %1,5, F3P1 %1, F3P1 %1,5 kodlu formülasyonlar 3 aylık fizikokimyasal stabilite testlerine tabi tutulmuştur. Tüm testler değerlendirildiğinde stabil olan ve en uygun sonucu veren F1P2 1%'lik formülasyon antiviral etkinlik testleri için seçilmiştir. Çalışmada test edilen madde dilüsyonlarının (Tmax, Tmin ve P) hücreler üzerinde öldürücü [Letal doz (LD)] olduğu görülen aralık değerleri hepsinde 1/500≥LD(n)˃1/1500 olarak belirlenmiştir. Yapılan analiz hesaplamaları ve mikroskop altındaki değerlendirmeler sonucunda antiviral çalışma konsantrasyonunun 1/2000 dilüsyonunda olmasına karar verilmiştir. 1/2000 dilüsyon oranlarında Tmax = %94,37, Tmin= %82,21 oranlarında olacak şekilde antiviral etkinlik görülmüştür. Yaptığımız çalışmada antiviral etkinliği gösteren miktar 1/2000 dir ve IC50 değerinden daha fazla antiviral etkinlik sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Herpes simplex virus (HSV) infections constitute one of the most important health problems worldwide. It is one of the most common infections in humans and has been reported to infect >70% of the general population. Topical treatment of herpes labialis infection is standard, mostly acyclovir and its derivatives, which inhibit only DNA polymerases. Recently, resistance to antiherpetic drugs has been reported. Therefore, new antiviral agents are needed to deal with HSV infections. Nanoemulsions are systems with colloidal particles in the submicron size range that serve as carriers of drug molecules. Nanoemulgel is a combination of gel and emulsion where the emulsion used as a vehicle to deliver the selected drug to the skin can be both W/O and O/W type. The main purpose of this thesis is to develop topical nanoemulgel formulations containing herbal antivirals effective on herpes. The formulations were first prepared in nanoemulsion form using the ultrasonication method and were subjected to stability tests. In the second stage, it was converted into nanoemulgel form by mixing it with xantham gum, a natural polymer (1:1, 1:1.5, 1:2), and then accelerated stability tests were performed again. The formulations coded F1P2 1%, F1P2 1.5%, F3P1 1%, F3P1 1.5%, which successfully passed the stability tests, were subjected to 3-month physicochemical stability tests. When all tests were evaluated, the F1P2 1% formulation, which was stable and gave the most appropriate results, was selected for antiviral efficacy tests. The range values of the substance dilutions (Tmax, Tmin and P) tested in the study, which were seen to be lethal [Lethal dose (LD)] on the cells, were all determined as 1/500≥LD(n)˃1/1500. As a result of the analysis calculations and evaluations under the microscope, it was decided that the antiviral working concentration should be at a dilution of 1/2000. Antiviral activity was observed at 1/2000 dilution rates, with Tmax = 94.37% and Tmin = 82.21%. In our study, the amount showing antiviral activity is 1/2000 and it exhibits more antiviral activity than the IC50 value.