Avrupa Birliği değerler sistemi ve göç politikası
European Union value system and immigration policy
  1. Tez No: 828725
  2. Yazar: ÖZMEN ÖZDEN DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: değerler sistemi, göç politikası, insan hakları, sığınma hakkı ve mültecilik, values system, migration policy, human rights, asylumand refugee status
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Avrupa, tarih boyunca göçmenlere ev sahipliği yapmış bir kıta olmuştur. Ancak son yıllarda, Arap Baharı süreci ve Suriye iç savaşı gibi olaylarla birlikte Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı kitlesel göç hareketleri, Avrupa sınırlarında önemli zorluklara ve güvenlik kaygılarına yol açmıştır. Bu durum, Avrupa Birliği'nin göç politikalarını güvenlikleştirme eğilimlerini ön plana çıkarmış ve sınır ülkelerinin güvenlik odaklı politikalarını etkilemiştir. Ayrıca, göç dalgasının artmasıyla birlikte aşırı sağ grupların yükselişi ve güçlenmesi de gözlemlenmiştir. Bu çalışma da, AB'nin göç politikalarının insan hakları ve değerler sistemine uyumunu değerlendirilecek ve aşırı sağın yükselişi ve güvenlik kaygıları bağlamında AB'nin ulusal çıkarlarının insan hakları ve sığınma hakkı gibi temel değerlerle uyumlu olup olmadığı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Europe has histrorically been a continent that has hosted immigrants. However, in recent years, mass migration movements resulting from events such as the Arab Spring and the Syrian civil war have presented significant challeges and security concerns at European borders. This situation has brought to the forefront the tendency of the Eropean Union (EU) to securitize its migration policies and has influenced the security- focused policies of border countries. Additionally, the rise and strengthening of far- right groups have been observed in conjunction with the increase in migration waves. This study will evaluate the compatibility of the EU's migration policies with human rights and values system and will discuss whether the national interests of the EU, in the context of the rise of the far- right and security concerns, align with fundamental values such as human rights and the right to asylum.