Hasan İzzettin Dinamo'nun eserlerinde mitolojik unsurlar
Mythological elements in the works of Hasan İzzettin Dinamo
- Tez No: 828794
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hasan İzzettin Dinamo, mitoloji, tanrılar, tanrıçalar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Edebiyatın önemli işlevlerinden biri toplumun inanç ve kültür dünyasını yansıtmasıdır. Toplumların ve kültürlerin inanç sistemini inceleyen mitoloji bilimi bu sebeple edebiyatın önemli kaynaklarından birini oluşturur. Türk Edebiyatı kendi kültür dünyasındaki mitolojisi dışında birçok farklı kültür ve inanışın mitolojisinden de beslenmiştir. Türk Edebiyatı'nın beslendiği bu kaynaklar; masal-destan döneminde kendi mitolojisinden, Divan Edebiyatı Dönemi'nde ağırlıklı olarak Doğu mitolojisinden ve batılılaşma hareketinin edebiyata sirayetiyle Yunan ve Roma mitolojisinin etkisiyle zengin bir hale gelmiştir. Bu çalışma toplumcu-gerçekçi çizgide eser vermiş Hasan İzzettin Dinamo'nun eserlerinde kullandığı mitolojik unsurları kapsamaktadır. Mitolojinin, Cumhuriyetin erken döneminde Türk edebiyatına kaynaklık ettiğini göstermesi açısından önemlidir. Mitoloji, tezin bütününde din ve inançları aktaran bir sistem olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple semavi dinlere ait terminolojinin insan ve toplum hayatındaki algılanış, kabulleniş biçimi ve bunların sonraki kuşaklara aktarımı mitoloji bilimi içerisinde incelenmiştir. Bu sebeple paganizm anlayışlı dinler ve semavi dinlerde kullanılan kavram terminolojisinin tümü çalışmanın içerisinde verilmeye çalışılmıştır. İlk olarak mitoloji ile ilgili kaynak kitaplar, makaleler ve bu alanda yapılmış tezler incelenmiştir. Bu şekilde mitoloji ile ilgili kavramlar özümsenmeye çalışılarak çalışmanın asıl sahasına geçilmiştir. Çalışmanın aslını oluşturan yazarın roman, şiir, hikâye türündeki eserleri taranarak mitoloji ile ilgili kavramlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Yazar ve şair kimliğine sahip Dinamo'nun eserlerini mitolojik yönüyle inceleyen bir çalışma yoktur. Çalışma bu açıdan önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra ilk olmasının yanında ana konulardan birini oluşturan mitoloji kavramının hangi şekillerde hayatımıza yansıdığını aktarması açısından da dikkate değer bir çalışma olmuştur. Tüm bunlarla birlikte çalışmanın amaçlarından biri de yazarın kullanmış olduğu mitolojik unsurları tespit etmek ve eserlerinin kültür zenginliğini ortaya koymaktır. Dinamo, yukarıda bahsedilen paganizm anlayışlı çeşitli dinlerin ve semavi dinlerin terminolojisinden beslenmiştir. Mitoloji yazar ve şair Dinamo için simgesel anlatım ve imgelem zenginliğinin kaynağını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the important functions of literature is to reflect the world of belief and culture of society. For this reason, the science of mythology, which studies the belief system of societies and cultures, constitutes one of the important sources of literature. Turkish literature has been fed from the mythology of many different cultures and beliefs besides its own mythology in the cultural world. These are the sources on which Turkish Literature is fed. from his own mythology in the fairy-tale-epic period. During the period of Divan Literature, it became rich mainly due to the influence of Greek and Roman mythology from Eastern matology and the sequence of the westernization movement to literature In this study, it is important to show the mythological course in the Republican Period. The study covers the mythological elements used by Hasan Izzettin Dinamo in his works, who has given works in a socialist realistic line. Mythology is accepted as a belief system in the whole thesis Mythology, besides being a belief system, undertakes a task that conveys religion and belief. For this reason, the perceived, accepted form of terminology belonging to the heavenly religions in human and social life and their transmission to subsequent generations have been studied in the science of mythology. For this reason, all the terminology of concepts used in paganism, understanding religions and heavenly religions has been tried to be given in the study. First of all, reference books, articles and dissertations made in this field related to mythology were examined. In this way, the concepts related to mythology have been assimilated and the main field of the study has been moved to the main field of the study By scanning the works of the author who composed the original of the study in novels, poetry, stories and trying to identify the concepts related to mythology. There is no work that examines the works of Dinamo, who has the identity of a writer and a poet, in a mythological way. The study is important from this point of view. Besides being the first importance of the study, it has also been a remarkable study in terms of transmitting the ways in which the concept of mythology, which constitutes one of the main topics, has passed into our lives One of the purposes of working together with all these is to identify the mythological elements that the author has used and to reveal the cultural richness of his works. Dynamo was fed from the terminology of various religions and heavenly religions with an understanding of paganism mentioned above. Symbolic expression and development have formed the source of wealth for this writer and poet Dinamo