Inherit the wind ve The Crucible oyunlarında McCarthyizm izleri
Traces of McCarthyism in inherit the wind and the Crucible
- Tez No: 828795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: McCarthyizm, HUAC, Amerikan Tiyatrosu, The Crucible, Inherit the Wind, McCarthyism, HUAC, American Theatre, Inherit the Wind, The Crucible
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı The Crucible ve Inherit the Wind adlı oyunlarda McCarthyizm yansımalarını incelemektir. McCarthyizm en genel anlamıyla asılsız suçlamalarla kişisel çıkarlar sağlamaya verilen bir isimdir. İki ana bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde McCarthyizm'in kızıl korku olarak gelişimi incelenerek dönemin korku, suçlama ve baskı politikalarının Amerikan toplumuna ve sanatına etkilerini aktarmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümde The Crucible ve Inherit the Wind oyunları üzerinden McCarthy dönemi ve Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komisyonu (HUAC - House Un-American Activities Committee) soruşturmalarının Amerikan toplumuna yansımaları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the reflections of McCarthyism in the plays The Crucible and Inherit the Wind. McCarthyism, in its broadest sense, is a term used for baseless accusations made to serve personal interests. This two-section study aims to explore the development of McCarthyism as the Red Scare in the first section, and how the fear, accusations, and repression policies of that era impacted American society and theatre. In the second section, the study will analyze the reflections of the McCarthy era and the House Un-American Activities Committee (HUAC) investigations on American society through the plays The Crucible and Inherit the Wind.