Acil servise başvuran hastaların retrospektik olarak değerlendirilmesi: Nevşehir örneği
Retrospective evaluation of patients presenting to the emergency department: The case of Nevşehir
- Tez No: 828840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Covid-19, Pandemi, Retrospektif, ICD-10, Emergency Service, Covid-19, Pandemic, Retrospective, ICD-10
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Acil Servisler sağlık sistemleri içerisinde yer alan ve belki de en önemli görevlerden birini üstlenen birimlerdir. Acil Servisler diğer sağlık birimlerine kıyasla anında müdahalenin gerekliliklerini ve 24 saat devam eden hizmet sunumunun sorumluluğunu üstlenmektedir. Amaç: Araştırmada Ocak 2017 - Aralık 2021 tarihleri arasında bir devlet hastanesi acil servise başvuran hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Araştırmada Ocak 2017-Aralık 2021 tarihleri arasında Acil Servise başvuran 1.482.076 olgu değerIendirilmiştir. Başvuruların, yaş, cinsiyet, başvuru ayları, sık kodlanan tanılar, konsülte edildikleri poliklinikler ve Covid-19 tanısı konulanların belirtilen kriterlere göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Etik kurul ve kamu kurumunun onayı alınmıştır. Bulgular: Araştırmada analiz edilen verilere göre toplam başvurularda en çok başvuru 2021 (%25,9) yılında gerçekleşirken en fazla başvuru erkek (%50,3) hastalar tarafından gerçekleşmiştir. Başvuruda bulunan hastaların yaş gruplarına bakıldığında ise en çok başvuru 18 yaş altındaki (%23,1) hastalardan oluşmuştur. Gerçekleşen başvurularda en sık kodlanan tanı grubu J00-J99 tanı grubu olan Solunum Sistemi Hastalıkları (21,8) şeklinde olurken, en çok kodlanan tanı ise J39 Üst Solunum Yolunun Hastalıkları (%16,76) tanıları olmuştur. En sık başvuru Ağustos (%10,4) ayında gerçekleşirken, en fazla konsültasyon Göğüs Hastalıkları Polikliniğine (%11,8) yapılmıştır. Sonuç: Acil servisler multidisipliner yaklaşım ve acil müdahale gerektiren birçok hastanın değerlendirildiği önemli birimlerdir. Acile başvuran hastaların sayı ve niteliğinin bilinmesi acil servislerde verilecek hizmeti belirlemek bakımından oldukça önemlidir. Aynı zamanda COVID-19 pandemisi gibi afetlerin yönetiminde acil servislerin multidisipliner yönetim sistemine ihtiyaçları vardır.
Özet (Çeviri)
Emergency Services are units within healthcare systems that undertake perhaps one of the most important tasks. Compared to other health units, Emergency Services undertake the requirements of immediate intervention and the responsibility of providing 24-hour service. Purpose: In our study, it was aimed to retrospectively evaluate the patients who applied to Nevşehir State Hospital Emergency Service within five years covering the period between January 2017 and December 2021. Materials and Methods: A retrospective review was conducted of patients who applied to Nevşehir State Hospital Emergency Department between January 2017 and December 2021. The applications were evaluated according to the specified criteria such as age, gender, application months, frequently coded diagnoses, polyclinics where they were consulted and those diagnosed with Covid-19. Findings: According to the data analyzed in the study, the highest number of applications were made in 2021 (25.9%) and the highest number of applications were made by male patients (50.3%). When we look at the age groups of the patients who applied, most applications were from patients under the age of 18 (23.1%). The most frequently coded diagnosis group in the applications was Respiratory System Diseases (21.8), which is the J00-J99 diagnosis group, while the most coded diagnosis was J39 Upper Respiratory Tract Diseases (16.76%). While the most frequent application was in August (10.4%), the most consultation was made to the Chest Diseases Polyclinic (11.8%). Result: Emergency services are important units where many patients requiring multidisciplinary approach and emergency intervention are evaluated. It is very important to know the number and quality of patients who apply to emergency services in order to determine the service to be provided in emergency services. At the same time, emergency services need a multidisciplinary management system in the management of disasters such as the COVID-19 pandemic.