Farklı self adeziv restoratif malzemelerin dentine makaslama bağlanma dayanımına yaşlandırmanın etkisi
  1. Tez No: 828841
  2. Yazar: BURCU ÖZTÜRK DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI BALTACIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makaslama bağlanma dayanımı, self adeziv restoratif malzeme, suda yaşlandırma, Water aging, self-adhesive restorative material, shear bond strength
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Farklı Self Adeziv Restoratif Malzemelerin Dentine Makaslama Bağlanma Dayanımına Yaşlandırmanın Etkisi Bu çalışmanın amacı; dört farklı self adeziv restoratif malzemenin dentine olan makaslama bağlanma dayanımına, yaşlandırmanın etkisini değerlendirmektir. Çalışmada kullanılan 60 adet daimi insan molar dişi, dentin yüzeyi açığa çıkacak şekilde okluzalden aşındırılmıştır. Her grupta 10 adet diş olmak üzere rastgele 6 ayrı gruba ayrılmıştır. Dentin yüzeyleri hazırlandıktan sonra üretici firmaların önerileri doğrultusunda Clearfil Majesty ES-2 (CM) ve Clearfil Majesty ES Flow (CF) gruplarına adeziv rezin ve ardından kompozit uygulanmış, self adeviz özellikteki kompozitlerden oluşan KERR Vertise Flow (VF), GC EQUIA Forte (EQ), PENTRON Fusio Liquid Dentin (PF), IMICRYL Nova Compo SF (NC) gruplarına ise adeziv sistem uygulamaksızın direkt restoratif malzeme uygulanmıştır. Restorasyonların yapımında silindir şeklinde (2mmx2mm) silikon kalıplar kullanılmıştır. Her dişe 2 adet restorasyon yapılmıştır. Restorasyonları tamamlanan dişler üzerindeki örneklerden biri 24 saat diğeri ise 6 ay süre ile distile suda bekletilerek yaşlandırılmıştır. Örneklere her iki yaşlandırma periyodu sonrası makaslama bağlanma dayanımı testi uygulanmıştır. İstatiksel değerlendirmede Kolmogorov Smirnov testi, İki Yönlü Varyans Analizi Testi (2-Way-ANOVA) ve Tukey testi kullanılmıştır. Yirmi-dört saatlik yaşlandırma sonucu self adeziv gruplar ile kontrol grupları arasında makaslama bağ dayanımı yönünden anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir. Altı aylık yaşlandırmanın sonucunda bağ dayanımı değerlerinin akıcı kompozit malzemede (CF) artma ve iki farklı self adeziv restoratif malzeme grubunda (NC, EQ) ise azalma ile sonuçlanmıştır. Macun kıvamındaki kontrol kompozit grubunda (CM) ve iki farklı self adeziv restoratif malzeme grubunda (VF, PF) ise 24 saatlik ve 6 aylık yaşlandırma sonuçları arasında bağ dayanımı değerlerinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Self adeziv malzemeler ile kontrol grubu kompozit malzemeler arasında makaslama bağ dayanımı açısından hem 24 saatlik sürede hem de 6 aylık yaşlandırma süresinde fark gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Aging on the Shear Bond Strength of Different Self Adhesive Restorative Materials to Dentine The aim of this study was to evaluate the effect of aging on the shear bond strength of four different self-adhesive restorative materials to dentin. Sixty permanent human molars used in the study were abraded occlusally to expose the dentin surface. Teeth were randomly divided into 6 groups, with 10 teeth in each group. Adhesive resin and conventional composite resins were used to the Clearfil Majesty ES-2 (CM) and Clearfil Majesty ES Flow (CF) groups according to manufacturers' insructions. In KERR Vertise Flow (VF), GC EQUIA Forte (EQ), PENTRON Fusio Liquid Dentin (PF), IMICRYL Nova Compo SF (NC) self-adhesive composites groups, restorative materials were applied to dentin without adhesive system. Cylindrical (2mmx2mm) silicone molds were used for restorations. Two restorations were made for each tooth. One of the specimens on the restored teeth was aged for 24 hours and the other for 6 months with distilled water. Shear bond strength test was performed to the samples after both aging periods. Kolmogorov Smirnov test, Two-Way Analysis of Variance Test (2-Way-ANOVA) and Tukey test were used for statistical evaluation. After twenty-four hours of aging, it was observed that there was a significant difference between the self-adhesive groups and the control groups in terms of shear bond strength. After six months of aging, bond strength values increased in flowable composite material (CF) and decreased in two different self-adhesive restorative material groups (NC, EQ). There was no significant difference in bond strength values between the 24-hour and 6-month aging results in the paste-like control composite group (CM) and in two self-adhesive restorative material groups (VF, PF). Differences were observed between the self-adhesive materials and the control groups in terms of shear bond strength both in the 24-hour period and the 6-month aging period.