Familial memories of young adults: Do family climate and self-construals predict autobiographical memories about the family?
Genç yetişkinlerin aile ile ilgil anıları: Aile iklimi ve benlik kurguları aile ile ilgili otobiyografik anıları yordar mı?
- Tez No: 828858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: benlik kurguları, aile iklimi, aile anıları, kişisel anlatılar, cinsiyet, self-construals, family climate, familial memories, personal narratives, gender
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, bireylerin benlik kurguları olan bireyleşme ve ilişkililik ile aile iklimi alt ölçeklerinin, aile ile ilgili anılar hakkında kişisel anlatılar oluşturmada nasıl bir rol oynadığını incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda, 18-25 yaş arasındaki Türk genç yetişkinler laboratuvara davet edilmiş ve aileleri ile ilgili beş dakikalık anı anlatmışlardır. Ayrıca çevrimiçi bir anket yoluyla benlik kurgularını ve aile iklimini belirtmişlerdir. Kişisel anlatılar, tematik tutarlılık ve öznel perspektif terimleri bağlamında kodlanmıştır. Bulgular, bireyleşmenin ailevi anlatıları, özellikle öznel perspektif terimlerini yordadığını ortaya koymuştur. Keşifsel analiz sonuçlarından bir bulgu olarak, cinsiyetin bellek özelliklerinde de önemli bir rol oynadığı anlaşılmıştır. Ancak, bu çalışmada aile iklimi alt ölçeklerinden hiçbiri kişisel anlatıları yordamamıştır. Mevcut çalışma, ilgili literatürdeki önceki bulguları tekrarlayarak bireyselleşme ve cinsiyet farklılığının yordayıcı değerini göstermiştir. Bu çalışmanın bulguları otobiyografik bellek literatürü çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to examine the roles of individuals' self-construals, namely individuation and relatedness, and family climate in constructing personal narratives about familial memories. Within the purposes of the study, Turkish young adults aged between 18-25 were invited to the lab, and they narrated a familial memory for five minutes. They also reported their self-construals and family climate through an online survey. Personal narratives were coded in the context of thematic coherence and subjective perspective terms. The findings revealed that individuation predicted familial narratives, specifically subjective perspective terms. An exploratory result displayed that gender also plays an essential role in memory characteristics. Nevertheless, none of the family climate variables predicted personal narratives in this study. The current study showed the predictive value of individuation and gender difference by replicating previous findings in the related literature. The findings of the present study were discussed within the framework of autobiographical memory literature.