Dart öğretiminde farklı geribildirim türlerinin öğrenmeye etkisi ve öğrenci görüşlerinin incelenmesi
The effect of different types of feedback on learning in dart teaching and examining student views
  1. Tez No: 828918
  2. Yazar: MERT MAZHAR ERDURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dart, Eğitim, Geribildirim, Görsel Geribildirim, Sözel Geribildirim, Darts, Education, Feedback, Verbal Feedback, Visual Feedback
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dart Öğretiminde Farklı Geribildirim Türlerinin Öğrenmeye Etkisi ve Öğrenci Görüşlerinin İncelenmesi Araştırma, Dart öğretiminde sözel, görsel, görsel+sözel geribildirimin becerilerinin gelişimine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu Mamak Belediyesi bünyesinde 2021-2022 eğitim-öğretim yılı dart eğitim kurslarına kaydolan ve daha önce dart eğitimi almamış gönüllü olarak katılım sağlayacak toplam 60 [n(erkek)=30, n(kadın)=30] öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin 11-12 ve 13-14 yaş aralığındadır. Çalışmanın nitel kısmını, çalışma grubunda yer alan ve farklı geribildirim türleri uygulanan her gruptan görüşmeye gönüllü olan dört öğrenci ile toplamda 12 öğrenciyle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Verilerintoplanmasında,araştırmacıtarafındangeliştirilmiş17sorudanoluşan, beşli likert tipinde, geçerlik kat sayısı 0,988 olan devinişsel alan beceri testi kullanılmıştır. Nitel kısmında uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından oluşturulan 11 sorudan oluşan görüşme soruları uygulanmıştır. Deneklere 8 hafta süresince haftada 1 gün 45+45 toplam 90 dakikaolmak üzere dart konulu çalışmalar araştırmacı tarafından işlenmiştir. Çalışmalar ve testler video kamera ile kaydedilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler freetrialversion of SPSS Statistics (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçek güvenirliği için“Güvenilirlik Analizi”, homojenliği test etmek için ki kare analizi uygulanmıştır. Normallik testi Kolmogrov-Simirnov, normal dağılıma göre parametrik, normal dağılım olmadığı durumda nonparametrik testler kullanılmıştır. İkiden fazla bağımsız grup arasındaki farkı bulmak için normal dağılımda tek yönlü varyans analizi, normal dağılıma sahip olmadığı durumda ise Kruskal Wallis analizi kullanılmıştır. İki bağımlı aşama karşılaştırılmasında ise Wilcoxon testi uygulanmıştır. Araştırmada nitel verilerin analizi için içerik ve betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre 10 hafta süren dart öğretiminde verilen geribildirimlerin öğrencilerin dart becerisini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Dart öğreniminde özellikle Görsel+Sözel Geribildirim vermenin bu beceriyi öğrenmede önemli etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nitel analiz sonucun da katılımcıların eğitmen temasında yer alan geribildirimlerin etkisi kategorisinde yer alan bildirime göre hareket ettiğini, eğitmenin olumlu geribildirimi ve geribildirimin motivasyona etkisi kodlarına ve bilgi, beceriye etkisi kategorisine verilen yanıtların öğrenmeyi olumlu anlamda etkilediği ve artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Different Types of Feedback on Learning in Dart Teaching and Examining Student Views The research was conducted to examine the effects of verbal, visual, visual+verbal feedback on the development of skills in Dart teaching. The study group of the research consisted of 60 [n(male)=30, n(female)=30] students who were enrolled in the 2021-2022 academic year darts training courses within the body of Mamak Municipality and would voluntarily participate in darts training courses. Students are between the ages of 11-12 and 13-14. Focus group inter views were conducted with 12 students in total, with four students fromeach group who volunteered to interview the qualitative part of the study, who were in the study group and applied different types of feedback. In the collection of data, psychomotor field skill test consisting of 17 questions developed by there searcher, five-point Likert type, validityco efficient of 0.988 was used. In the qualitative part, interview questions consisting of 11 questions created by there searcher were applied by taking expert opinion. Studies on darts, for a total of 90 minutes, 45+45 perweek, were taught to the subjects by the researcher for 10 weeks. Studies and tests were recorded with a video camera. The data obtained in the research were analyzed using the free trial version of SPSS Statistics (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program.“Reliability Analysis”was applied for scalereliability and chi-square analysis was applied to test homogeneity. Normality test Kolmogrov-Smirnov, parametric tests were used according to the normal distribution, nonparametric tests were used in the absence of normal distribution. In order tofind the difference between more than two independent groups, one-way analysis of variance was used in normal distribution, and Kruskal Wallis analysis was used in cases where it did not have a normal distribution. Wilcoxon test was used to compare two dependent stages. Content and descriptive analysis were used for the analysis of qualitative data in there search. In the light of the results, it was concluded that giving feedback increased learning. It has been concluded that especially giving Visual + Verbal Feedback in darts learning has a significant effect on learning this skill. As a result of the qualitative analysis, it was concluded that the participant sacted according to the notification in the category of the effect of the feedback in the trainer theme, the codes of the positive feedback of the trainer and the effect of the feedback on motivation, and the answers given to the category of the effect of knowledge and skills positively affected and increased learning.