Biyolojik ilaçlar için model protein etkin maddesi ile nanopartiküller formülasyonlarının geliştirilmesi fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi
Development of nanoparticles formulations with model protein active substance for biological drugs investigation of physical and chemical properties
  1. Tez No: 828946
  2. Yazar: NAHİDE DEMİRTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONGUN MEHMET SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biotechnology, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Nanopartikül, Emülsiyon Oluşturma – Çözücü Buharlaştırma, Polilaktik ko glikolik asit, Model protein, Biotechnology, Nanoparticle, Emulsification – Solvent Evaporation, Polylactic co glycolic acid, Model protein
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Biyoteknolojik İlaçlar için Model Protein Etkin Maddesi ile Nanopartiküller Formülasyonların Geliştirilmesi ve Kimyasal Özelliklerinin İncelenme Bu çalışmanın temel amacı kombine model protein içeren nanopartiküller formülasyonlar hazırlamak, emülsiyon oluşturma – çözücü buharlaştırma yöntemleri ile model protein yüklü nanopartiküller sistemleri çeşitli parametreler açısından değerlendirmek ve elde edilebileceğini göstermektir. Birçok nanopartikül üretim metodundan seçilen yöntem ile formülasyon geliştirilmiştir. Biyoparçalanabilir polimer olan PLGA polimeri kullanılarak üretilen formülasyonların fiziksel ve kimyasal özelliklerini etkileyen parametreler içerisinden karıştırma hızı, polimer/model protein oranı ve model protein/model protein oranı parametreleri seçilmiştir. Bu seçilen parametreler üzerinde box behnken faktöriyel tasarımı ile beş merkez nokra ve 17 analiz olmak üzere formülasyonlar elde edilmiştir. Elde edilen 17 formülasyon partikül büyüklüğü, polidispersite indeksi ve zeta potansiyeli açısından değerlendirilmiş olup en küçük partikül büyüklüğünü veren ve 0,1-0,25 pdI aralığında kalan nihai iki formülasyon seçilmiştir. Seçilen nihai iki formülasyonun tekrar tekrar eldesi yapılmış olup ilgili parametreler açısından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda belirlenen nihai iki formülasyonun zeta potansiyeli anlamlı bir sonuç göstermiştir. Nihai iki formülasyonun salım çalışması yapılmış olup BCA ve SDS-PAGE analizleri yapılmıştır. Analiz sonuncunda salımın ilk iki saat sonucunda nihayete erdiği ve bant görülebilmesi için yeterli konsantrasyonda olmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak iki model protein yüklü nanopartiküller formülasyonlar geliştirilmiş ve çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri itibariyle değerlendirilmiştir. Böylece daha geniş kapsamlı çalışmalar ve in-vivo değerlendirmeler için bir zemin oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Developing Model Protein Active Substances and Nanoparticles Formulations for Biotechnological Drugs and Investigation of Chemical Properties The main purpose of this study is to prepare combined model protein-containing nanoparticle formulations, to evaluate and obtain model protein-loaded nanoparticle systems with emulsification – solvent evaporation methods in terms of various parameters. The formulation was developed with the method selected from many nanoparticle production methods. Mixing speed, polymer/model protein ratio and model protein/model protein ratio parameters were selected among the parameters affecting the physical and chemical properties of the formulations produced using PLGA polymer, which is a biodegradable polymer. On these selected parameters, box behnken factorial design, five center points and 17 analysis formulations were obtained. The 17 formulations obtained were evaluated in terms of particle size, polydispersity index and zeta potential, and the final two formulations that gave the smallest particle size and remained in the range of 0.1-0.25 pdI were selected. The selected final two formulations were repeatedly obtained and evaluated in terms of relevant parameters. The final two formulations determined as a result of the evaluation showed consistency in terms of particle size and pdI values. Release studies of the final two formulations were performed and BCA and SDS-PAGE analyzes were performed. At the end of the analysis, it was observed that the release ended after the first two hours and was not at a sufficient concentration for the band to be seen. As a result, two model protein-loaded nanoparticle formulations were developed and evaluated in terms of various physical and chemical properties. Thus, it formed a basis for more comprehensive studies and in-vivo evaluations.