Buz müzeleri ve Atatürk Üniversitesi Buz Müzesi konseptinin değerlendirilmesi
Ice museums and the evaluation of the concept of Atatürk University Ice Museum
  1. Tez No: 828956
  2. Yazar: SERAP TOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, buz eserler müzesi, Ata Buz Müzesi, Turizm, ziyaretçi anket, Museum, ice art museum, Ata Ice Museum, tourism, visitor questionnaire
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Sayısı ve türü hızla artan müzelere eklenen yeni sayılabilecek bir müze türü de buz eserler müzeleridir. Dönemlik ya da yıl boyu buzdan yapılan sanat eserlerinin iç ya da dış mekanda sergilenmesi temeline dayanan buz müzeleri önemli sayılabilecek bir sanatsal etkiyi yaratmış, ziyaretçi kitlesini genişletmiş ve coğrafi olarak da dünya üzerinde farklı ülke ve kentlerde kendilerine yer bulmuştur. Bu müzelerden biri olan Atatürk Üniversitesi Buz Yontu Eserler Müzesi 2018 yılında devlet destekli bir proje ile üniversite bünyesinde kurulmuştur. Müze gelişimini hızla sürdürürken sergilediği eserlerin miktar ve kalitesi de hızla artmaktadır. Dünyadaki örneklerine göre oldukça yeni olan ve kamu eliyle üniversite bünyesinde kurulmuş tek örnek olan Ata Buz Müzesinin üniversite bünyesinde sanatsal gelişime, Erzurum kenti özelinde turist ve ziyaretçi çekiciliğine ve ekonomik katkıya, ülke genelinde ise tanıtım ve prestije neden olacağı ve bu yolda hızla ilerlediği görülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, dünyada sınırlı sayıda bulunan ve sergiledikleri eserlerin yapı materyali, sergileme teknikleri, bina yapıları ve ziyaretçileri açısından farklılık gösteren buz müzelerinin özelliklerini dünya örneklerinden yola çıkarak değerlendirmek, bu özelliklere dair standart bir gösterge seti elde etmek ve Atatürk Üniversitesi Buz Eserler Müzesinin hem bu kriterler doğrultusunda hem de kullanıcı anketlerinin sonuçlarına göre değerlendirilerek müzenin gelecek dönemdeki gelişimi için önerilerde bulunmaktır. Yöntem: Tez çalışması kapsamında dünyanın farklı bölgelerinde kurulmuş buz eser müzeleri literatürden ve web ortamından taranmış ve en fazla bilgi kaynağına ulaşılan 7 müzenin özellikleri sınıflandırılmıştır. Ata Buz Müzesi kullanıcılarına yönelik 22 soruluk bir ziyaretçi anketi uygulanarak müze hakkındaki görüşleri ve gelecek dönemlere dair beklenti ve istekleri sorulmuştur. Dünya örneklerinden ve anketlerden elde edilen sonuçlar Ata Buz Müzesi özelinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda dünyadaki benzerlerine göre Ata – Buz Müzesinin gelişiminin iyi olduğu, kamu eliyle üniversite bünyesinde bulunan tek müze olduğu, ziyaretçilerin müzenin genel kurumsal yapısından ve sergilenen eserlerden memnun kaldığı belirlenmiştir. Sonuç: Ata Buz Müzesinin sanatsal, kurumsal ve ekonomik olarak sürdürülebilirliğinin sağlanarak gelecek dönemlerde bölgesel, ulusal ve uluslararası anlamda katkı vermesi için yapılması gerekenler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: One relatively new type of museum that has emerged, alongside the increasing number and variety of museums, is the ice sculpture museum. Ice museums which are based on the concept of exhibiting seasonal or year-round ice artworks in indoor or outdoor settings, create a significant artistic impact, expand their popularity among visitors and find their place in different countries and cities around the world. One of these museums is the Atatürk University Ice Sculpture Museum, which was established within the university through a government – financed project in 2018. While the museum continues to develop rapidly, the quantity and quality of the exhibited artworks are also increasing. Being relatively new compared to its counterparts worldwide and established by a public institution within a university, the Ata Ice Museum is seen to contribute to artistic development within the university, attract tourists and visitors to the city of Erzurum, provide economic benefits and contribute to the promotion and prestige of the nation. The purpose of this thesis study is to evaluate the characteristics of ice museums, which are present in limited number worldwide and vary in terms of the materials used for artworks, exhibition techniques, building structures and visitors, based on international examples. It was also aimed to obtain a standardized set of indicators for these characteristics and provide recommendations for the future development of the Atatürk University Ice Sculpture Museum, considering both these criteria and the results of visitor questionnaire. Method: In the scope of the research, ice sculpture museums founded in various parts of the world were reviewed through the literature and web pages and the properties of 7 museums about which the largest data sources were accessed were categorised. In addition, a visitor questionnaire was prepared and applied for Ata Ice Museum involving 22 questions to gain insights, future suggestions and expectations of visitors about the museum. Results obtained from the examples in the world and questionnaire survey were evaluated for Ata Ice Museum. Findings: As a result of the study, it was determined that Ata Ice Museum's development is satisfactory compared to similar museums worldwide, it is the only museum established by a public institution within a university and visitors are satisfied with the museum's overall institutional structure and exhibited artworks. Results: Activities to be undertaken were suggested for the museum's artistic, institutional and economic sustainability and its regional, national and international contributions in future terms.