Otolog trombositten zengin plazmanın ke-dilerde uzun kemik kırıklarında iyileşme üzerine etkisi
The effects of autologous platelet-rich plasma on fracture healing in cats
  1. Tez No: 828989
  2. Yazar: NAİL DENİZ YAŞRIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ERGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Kırık, Trombositten Zengin Plazma, İyileşme Hızı, Cat, Fracture, Platelet-Rich Plasma, Healing Rate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, kedilerde PRP'nin uzun kemik kırıklarının iyileşme üzerindeki etkisi klinik ve radyografik olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniği'ne travma (yüksek-ten düşme, trafik kazası, köpek saldırısı vb.) şikayetiyle getirilen; klinik ve radyogra-fik değerlendirmeler sonucunda uzun ekstremite diyafizer bölgesinde kırık tespit edi-len ve intramedullar pin sağaltımına uygun, farklı ırk ve cinsiyette, 1-6 yaş arasında toplam 22 kedi oluşturmuştur. Klinik ve radyografik istatistik sonuçlarına göre, kallus formasyonu, kırık hattı ve topallık skorlarında her iki ölçüm zamanında gruplar ara-sında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p=0,509; p=0,155; p=0,579). Ancak, kaynama ile ilgili veriler incelendiğinde her iki zaman diliminde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (p=0,007). Çalış-ma sonucunda herhangi bir komplikasyon gözlenmemiştir. PRP'nin kedilerin uzun kemik kırıklarında erken dönemde iyileşmeyi hızlandırdığı ve topallık durumunu azalttığı; ancak klinik iyileşme sürecini değiştirmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of PRP (Platelet-Rich Plasma) on the healing of long bone fractures in cats was evaluated clinically and radiographically. The material of the study consisted of a total of 22 cats, of different breeds and genders, aged between 1 and 6 years, brought to the Ankara University Faculty of Veterinary Me-dicine Animal Hospital Surgical Clinic with trauma complaints (such as falls from a height, traffic accidents, dog attacks, etc.). These cats were diagnosed with fractures in the long bone diaphyseal region based on clinical and radiographic evaluations, and they were suitable for intramedullary pin treatment. These According to the sta-tistical results of clinical and radiographic assessments, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of callus formation, fracture line, and lameness scores at both measurement times (p=0.509; p=0.155; p=0.579). However, when the data related to bone union (bone healing) were examined, a sta-tistically significant difference was observed between the groups at both time inter-vals (p=0.007). No complications were observed during the study. It was concluded that PRP accelerated early healing and reduced lameness in long bone fractures in cats, but it did not alter the clinical healing process.