Gestasyonel diyabetes mellitus tanısı alan gebelerde maternal kan ve kord kanı SFLT-1 ve P1GF düzeyleri ve bu değerlerin doğum zamanı ve maternal-fetal komplikasyonlar üzerindeki etkisi
Study of the prognostic value of SFLT-1, P1GF levels and SFLT-1/PIGF ratios in maternal and cord blood in pregnants diagnosed with gestational diabetes mellitus, and the changes in these values on time of delivery and maternal-fetal complications
- Tez No: 828993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YAŞAR SANHAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, PlGF, SFLT-1, 75 gram OGTT, Anjiyogenik Marker, Gestational Diabetes Mellitus, PlGF, SFLT-1, 75-gram OGTT, Angiogenic Marker
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; gestasyonel diyabetes mellitus tanısı alan gebelerden alınan maternal kandan (30-34. gebelik haftaları arasında) ve (doğum anında) kord kanından elde edilen serum örneklerinde SFLT-1 ve PlGF düzeylerini araştırmak, SFLT-1/PlGF oranını saptamak ve bu anjiyogenik faktörlerin GDM ile ilişkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif kohort çalışması olarak yürütülmüş ve çalışmaya 01.10.2021 – 01.12.2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran tamamı 75 gram OGTT ile taranmış 51 GDM tanısı alan ve 57 GDM tanısı almayan 108 gebe dahil edilmiştir. Tüm gebelerden 30-34. Haftalar arasında maternal antekubital venden ve doğumda plasental kordondan alınan kan örneklerinde SFLT-1 değerine PlGF değerine, SFLT-1/PlGF oranına bakılmıştır. PlGF ve SFLT-1 düzeylerine bakmak için 10 mL'lik jel separatörlü tüplere alınan kan örnekleri 4000 devirde 10 dakika santrifüj edilmiş ve çalışmalar yapılana kadar plazma kısmı ayrılarak eksi 80°C'de saklanmıştır. Plazma SFLT-1 ve PlGF düzeyleri ELISA yöntemi ile ticari kitler kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Kontrol ve GDM grubu hastaların maternal kandan alınan PlGF değerleri açısından anlamlı fark gözlenmezken (p=0,106), kord kanından alınan PlGF medyan değerinin GDM grubunda daha düşük olduğu görüldü (0,29 [IQR: 0,25-0,38] ve 0,36 [IQR: 0,27-0,53]; p=0,017). Kord kanından alınan SFLT-1 medyan değeri GDM grubunda anlamlı daha düşük belirlendi (8,16 [IQR: 6,56- 10,18] ve 11,09 [7,93-15,02]; p=0,003). Sonuç: Maternal kandan alınan örneklerde PlGF ve SFLT-1 seviyelerinde ve SFLT-1/PlGF oranlarında kontrol ve GDM grupları arasında anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Bu nedenle OGTT haftasında veya öncesinde bu biyobelirteçların GDM öngörüsü veya tanısı için kullanımı uygun görünmemektedir. Ancak kord kanından alınan örneklerde GDM grubunda PlGF ve SFLT-1 seviyeleri anlamlı derecede düşük bulundu. Ayrıca; kordon kanında SFLT-1 seviyeleri kan şekeri regüle olmayan GDM'li grupta istatistiksel olarak anlamlı oranda düşük bulunmuştur. GDM tanısı alan grupta pro-anjiyogenik ve anti-anjiyogenik faktörlerde kordon kanında ortaya konulan bu düşüklüğün; GDM'de bozulmuş kan glukoz regülasyonuna bağlı oluşan oksidatif stresin sonucu olarak ortaya çıktığını öngörmekteyiz. Gestasyonel diyabet patogenezinde bu biyobelirteçların rolünü daha iyi aydınlatabilmek için daha başka, yeterince güçlü klinik, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Gelecekteki araştırmalar, PlGF ve SFLT-1 gibi anjiyogenik faktörlerin GDM patogenezindeki rolüne odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study; to find SFLT-1 and PlGF levels and SFLT- 1/PlGF ratio in serum samples obtained from maternal blood (between 30-34 weeks of gestation) and cord blood (at the time of delivery) from pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus and to determine these angiogenic factors' relationship with gestational diabetes mellitus. Materials and Methods: This study was carried out as a prospective cohort study and 108 pregnant women who applied to Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between 01.10.2021 and 01.12.2022, were screened with 75 grams OGTT, 51 were diagnosed with GDM and 57 were not diagnosed with GDM were included in the study. SFLT-1 value, PlGF value and SFLT-1/PlGF ratio were measured in blood samples from maternal antecubital vein were obtained 30-34th weeks of gestation and cord blood samples were obtained during delivery. To check the PlGF and SFLT-1 levels, the blood samples taken into 10 mL gel separator tubes were centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes and the plasma part was separated and stored at minus 80°C until the studies were conducted. Plasma SFLT-1 and PlGF levels were measured by ELISA method using commercial kits. Results: While no significant difference was observed in terms of PlGF values obtained from maternal blood of the control and GDM group patients (p=0.106), it was observed that the median value of PlGF obtained from cord blood was lower in the GDM group (0.29 [IQR: 0.25-0.38] and 0, 36 [IQR: 0.27- 0.53]; p=0.017). The median value of SFLT-1 from cord blood was found to be significantly lower in the GDM group (8.16 [IQR: 6.56-10.18] and 11.09 [7.93- 15.02]; p=0.003). Conclusion: There was no significant difference between control and GDM groups in PlGF and SFLT-1 levels and SFLT-1/PlGF ratios in samples taken from maternal blood. Therefore, the use of these biomarkers for the prediction or diagnosis of GDM at or before the OGTT week does not seem appropriate. However, PlGF and SFLT-1 levels were found to be significantly lower in the GDM group in the samples taken from the cord blood. Moreover, SFLT-1 levels in the cord blood were found to be statistically significantly lower in the unregulated blood glucose GDM group. We predict that it occurs as a result of oxidative stress due to impaired blood glucose regulation in GDM. Further, sufficiently strong clinical, prospective studies are needed to better elucidate the role of these biomarkers in the pathogenesis of gestational diabetes. Future research should focus on the role of angiogenic factors such as PlGF and SFLT-1 in the pathogenesis of GDM.