Gestasyonel diyabeti olan gebeler ile sağlıklı gebelerin serum paraoksonaz-1 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum paraoxonase-1 levels in gestational diabetic pregnancy and healthy pregnancy
- Tez No: 819477
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diabetes mellitus, paraoksonaz-1, inflamasyon, oksidatif stres, Gestational diabetes mellitus, paraoxonase-1, inflammation, oxidative stress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Gestasyonel diyabeti olan gebeler ve bebekleri ile sağlıklı gebeler ve bebeklerinin inflamatuar bir belirteç olan serum paraoksanaz-1 düzeylerini ve lipid parametrelerini karşılaştırmak Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, prospektif, kesitsel vaka kontrol çalışmasıdır. Etik kurulu onayı alındıktan sonra başladığımız çalışmamıza Mayıs 2022-Kasım 2022 tarihleri arasında, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde takipli olup doğum yapan 49 gestasyonel diyabeti olan ve 46 sağlıklı gebe katılmıştır. Üçüncü trimesterde, doğum eylemi başlamadan alınan venöz maternal kanda tam kan sayımı, açlık kan glikozu, HbA1C, lipid parametreleri (total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, VLDL kolesterol, trigliserid), karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile paraoksonaz-1 düzeylerine bakılmıştır. Bebekte ise doğum sonrası alınan kord kanından lipid parametreleri ve paraoksonaz-1 düzeyi incelenmiş, toplanan veriler analiz edilmiştir. Bulgular: GDM grubu maternal PON-1 seviyeleri ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p = 0,199). GDM grubunda HDL düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (p=0,025). HbA1C değeri GDM grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek (p= 0,001) izlenmiştir. GDM grubunda yenidoğan PON-1 düzeyi kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p=0,014). Maternal PON-1 ve yenidoğan PON-1 değerleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur (rspearman=0,345, p=0,001). Maternal PON-1 değerleri ile obstetrik komplikasyonlar arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,936). Sonuç: Gestasyonel diyabet tanısı alan gebeler ile sağlıklı gebelerin PON1 düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ancak, GDM'li annelerden doğan bebeklerde PON1 düzeyleri anlamlı olarak daha yüksektir. Bu durumun, diyabet tanısı alan gebelerin, glisemik kontrollerinin iyi yapılmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare lipid parameters and serum paraoxanase-1 levels, which is an inflammatory marker, in pregnant women with gestational diabetes and their babies and healthy pregnant women and their babies. Materials and Methods: Our study is a prospective, cross-sectional case-control study. After the approval of the ethics committee, we started our study. Between May 2022 and November 2022, 49 pregnant women with gestational diabetes and 46 healthy pregnant women, who were followed up at Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital and gave birth. Complete blood count, fasting blood glucose, HbA1C, lipid parameters (total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, VLDL cholesterol, triglyceride), liver and kidney function tests, and paraoxonase-1 levels were measured in venous maternal blood taken at the third trimester, but before labor started. In the baby, lipid parameters and paraoxonase-1 level were examined from the cord blood after birth, and the collected data were analyzed. Results: In our study, there was no statistically significant difference between maternal PON-1 levels in the GDM group and the control group (p = 0.199). HDL levels were found to be significantly lower in the GDM group than in the control group (p=0.025). The HbA1C value was significantly higher in the GDM group than in the control group (p= 0.001). Newborn PON-1 level was found to be significantly higher in the GDM group than in the control group (p=0.014). A significant and positive correlation was found between maternal PON-1 and newborn PON-1 values (rspearman=0.345, p=0.001). No significant relationship was found between maternal PON-1 values and obstetric complications (p = 0.936). Conclusion: There was no significant difference between PON1 levels of pregnant women diagnosed with diabetes and healthy pregnant women. However, PON1 levels are higher in babies born to mothers with GDM. We think that this is due to the regular follow-up of pregnant women diagnosed with diabetes and the well-administered treatment.