Alkol ve madde kullanım bozukluğunda stresle başa çıkma yöntemleri ve şema alanlarının tedavi motivasyonu üzerine etkisi.
The effects of coping methods and schema domains on treatmentmotivation in alcohol and substance use disorder
  1. Tez No: 829180
  2. Yazar: BÜŞRA YEŞİLBAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: erken dönem uyumsuz şemalar, alkol ve madde kullanım bozukluğu, stres, tedavi motivasyonu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırma örneklemini, İstanbul Beyin Hastanesi AMATEM Kliniği'nde yatışı yapılan ve 18 yaşının üstünde olan, bipolar, şizofreni ve organik mental bozukluğu bulunmayan; yatarak tedavi gören ve DSM V'e göre; alkol kullanım bozukluğu tanı kriterlerini karşılayan 50 hasta ile oluşturulmuştur. Katılımcılar 18-65 yaş aralığındaki bireylerdir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, katılımcılara sosyodemografik özelliklerine ilişkin bilgilerin alınabileceği sosyodemografik form, Young Erken Dönem Uyum Şemalar Ölçeği Kısa Form (YŞÖ-KF3), Tedavi Motivasyonu Ölçeği (TMO) ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ) uygulanmıştır. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) programına girilerek uygun istatistiksel analizler ile değerlendirilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (ortalama, standart sapma, frekans) yanı sıra Parametrik veriler için T testi, tek yönlü varyans analizi, regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmanın güven aralığı yüzde 95 olarak bulunmuştur. Bulgular alkol ve madde kullanım bozukluğu bu örneklemin ulaştığı kitlede erkeklerde kadınlardan daha fazla olarak görülmüştür. Katılımcıların erken dönem şema alanları incelendiğinde5 alan ve 18 alt boyuttan yalnızca birinde ''cezalandırıcılık'' alt boyutunda yaş ile anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Katılımcıların tedavi motivasyonu cinsiyet üzerinden incelendiğinde kadınların motivasyon puanlarının erkeklerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların cevapları tedavi motivasyonu üzerinden incelendiğinde anlamlı bir farklılık görülmüştür. Tedavi motivasyonu 41 yaş ve üstünde 30 yaş ve altından belirgin şekilde daha fazladır. Sonuçlar ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Research sample was consisted of 50 patients who hospitalized in İstanbul Brain Hospital AMATEM Clinic and over the age of 18, without bipolar, schizophrenia and organic mental disorder, inpatient and met the diagnostic criteria for alcohol disorder according to DSM V. Participants are individuals between the ages of 18-65. For the purposes of the research, sociodemographic form in which information about sociodemographic characteristics can be obtained, Young Early Adaptation Schemas Scale Short Form (YŞÖ-KF3), Treatment Motivation Scale (TMO) and Stress Coping Styles Scale (SBÇTÖ) were applied to the participants. The data were entered into Statistical Package for the Social Sciences Program (SPSS) and evaluated with appropriate statistical analyzes. While evaluating the study data, as well as descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency), T test for parametric data, one-way analysis of variance and regression analysis were applied. The confidence interval of the study was found to be 95 percent. It was detected that alcohol and substance use disorder was more common in males than females in the population reached by this sample. When the early period schema areas of the participants were examined, it was observed that there was a significant and positive relationship with age in only one of the 5 domains and 18 sub-dimensions, the punitive sub-dimension. When the treatment motivation of the participants analyzed by gender, it was seen that the motivation scores of women were higher than men. When the answers of the participants were examined on the basis of treatment motivation, a significant difference was observed. Treatment motivation is markedly higher in people 41 years of age and older than in people 30 and younger. The results are discussed in the light of the relevant literature. KEY WORDS: early maladaptive schemas, alcohol and substance use disorder, stress, treatment motivation